Στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Κλεισούρας αναπαύονται πλέον 573 πεσόντες του Έπους του ’40 που εντοπίστηκαν σε πρόχειρο τάφο στο Ντραγκότι – Οι συγγενείς καταγγέλλουν ότι δεν τους δόθηκε η δυνατότητα να παραστούν, κάτι που περίμεναν επί 78 χρόνια

Συγκίνηση προκαλεί η τελετή ενταφιασμού 573 στρατιωτών και αξιωματικών του Έπους του 1940 στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Κλεισούρας, στον τόπο που πολέμησαν και θυσιάστηκαν. Την ίδια ώρα, συγγενείς των πεσόντων στρατιωτικών διαμαρτύρονται, καθώς δεν τους δόθηκε η δυνατότητα να παραστούν στην τελετή και να αποτίσουν φόρο τιμής στους δικούς τους ανθρώπους.

Ο ενταφιασμός των 573 πεσόντων είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας που ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο, με την εκταφή τους στο Ντραγκότι από πρόχειρο τάφο που ενταφιάστηκαν πάνω από 600 Έλληνες.

Πριν από λίγο καιρό, τα οστά των πρώτων 100 πεσόντων είχαν μεταφερθεί και ενταφιάστηκαν στο στρατιωτικό νεκροταφείο στους Βουλιαράτες. Και σήμερα έγινε η τελετή ενταφιασμού των 573 πεσόντων στο νεκροταφείο στην Κλεισούρα, που είχε κατασκευαστεί με πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Αναστάσιου και που επί μια δεκαετία έμενε κενό.

Σύμφωνα με το epiruspost.gr, που δημοσιεύει και τις σχετικές φωτογραφίες, η τελετή, στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου Δημήτριος, ήταν λιτή και παρέστησαν η Πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα Ελένη Σουρανή, ο Ακόλουθος Άμυνας της Ελληνικής Πρεσβείας Συνταγματάρχης Χρήστος Μπακιρτζής, ο Συντονιστής της ομάδας εργασιών πεδίου Νίκος Κύργος, ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες και ο Πρόεδρος της Ομόνοιας Βασίλης Κάγιος.

«Μας απέκλεισαν από την τελετή» καταγγέλλουν οι συγγενείς

Την ίδια ώρα, οι συγγενείς των πεσόντων καταγγέλλουν ότι συνεχίζεται ο αποκλεισμός τους από τις τελετές ενταφιασμού των δικών τους ανθρώπων.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Τέκνων, Συγγενών και Φίλων Πεσόντων κατά το Έπος 1940-41 και πρώην υπουργός Γιώργος Σούρλας, σε ανακοίνωσή του καταλογίζει ευθύνες στο υπουργείο Εξωτερικών και την Πρεσβεία της Ελλάδας στα Τίρανα.

«Χθες, αιφνιδιαστικά, ανακοίνωσαν ότι σήμερα πραγματοποιείται θρησκευτική τελετή ενταφιασμού 573 πεσόντων στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Κλεισούρας. Χωρίς να έχει προηγηθεί καμία ενημέρωση των συγγενών, όπως άλλωστε έγινε και στις 13 Ιουλίου με τον ενταφιασμό 100 πεσόντων στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Βουλιαρατών», αναφέρει ο κ. Σούρλας.

Μάλιστα, ο πρώην υπουργός χαρακτηρίζει τον αποκλεισμό των συγγενών «αδιανόητο, πρωτόγνωρο και απάνθρωπο», καθώς τα παιδιά και οι συγγενείς των πεσόντων «πληροφορούνται μόνο από δελτία τύπου του υπουργείου Εξωτερικών ότι γίνονται τελετές ενταφιασμού, χωρίς όμως να καθίσταται εφικτή η παρουσία τους σε μια τελετή που καρτερικά περίμεναν επί 78 ολόκληρα χρόνια», και ζητά σεβασμό στη μνήμη των πεσόντων και τον πόνο των παιδιών και των συγγενών τους, επισημαίνοντας ότι «είναι προφανές ότι η ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών αδυνατεί να αντιληφθεί ότι το θέμα αυτό δεν προσφέρεται για εκμετάλλευση».

Συνεχίζονται οι εργασίες αναζήτησης και εκταφής

Την ίδια ώρα, οι εργασίες αναζήτησης και εκταφής πεσόντων στο Έπος του 1940 συνεχίζονται στις περιοχές της Κοσσίνας, της Κλεισούρας και της Πρεμετής, όπως προβλέπεται και στις αποφάσεις της Μεικτής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων (ΜΕΕ).

Η επιτροπή είναι αρμόδια για την εφαρμογή της σχετικής Διακρατικής Συμφωνίας Ελλάδος-Αλβανίας που προβλέπει την αναζήτηση, εκταφή, προσδιορισμό της ταυτότητας και ενταφιασμό των Ελλήνων πεσόντων στρατιωτικών σε πολεμικές επιχειρήσεις στην Αλβανία κατά τη διάρκεια του Ελληνο-Ιταλικού Πολέμου του 1940-1941, καθώς και την κατασκευή κοιμητηρίων στο έδαφος της Αλβανίας για τον ενταφιασμό τους.

kleisoura_tafi
kleisoura_tafoi3
kleisoura_tafoi4
kleisoura_tafoi5

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here