Αντιμέτωποι με νέα οικονομική επιβάρυνση θα βρεθούν από την 1η Ιανουαρίου οι εργαζόμενοι στους δήμους λόγω της εφαρμογής του νέου ασφαλιστικού νόμου (ν. 4387/2016), ο οποίος προβλέπει πως οι κρατήσεις τους θα γίνονται επί των αποδοχών του καινούργιου μισθολογίου με βάση το νόμο 4354 του 2015.

Επιπλέον επιβάρυνση θα υπάρξει και στην εργοδοτική εισφορά (13,33%) σε βάθος τετραετίας, έως το 2020, με αποτέλεσμα ακόμη και τη μη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων. Η ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ επισημαίνει ότι το νέο ψαλίδι στους μισθούς των εργαζομένων στους δήμους προστίθεται στη μείωση μέσω αύξησης κατά 0,5% της εισφοράς στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), της αύξησης της εισφοράς αλληλεγγύης και της παρακράτησης φόρου εισοδήματος. «Η κατηγοριοποίηση ‘παλιοί και νέοι ασφαλισμένοι’ καταργείται και οι κρατήσεις θα γίνονται επί του συνόλου των αποδοχών των εργαζομένων. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι για ακόμη μία φορά θα δουν ουσιαστική περικοπή των χρημάτων που μπαίνουν στην τσέπη τους αλλά και μείωση του οικογενειακού προϋπολογισμού τους, σε μία περίοδο όπου η φορολεηλασία παραμένει αμείωτη», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Στο κόκκινο οι δήμοι

Την ίδια ώρα με το νόμο 4387/2016 συστήνεται ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), στον οποίο οι δήμοι θα κληθούν για πρώτη φορά να καταβάλουν εργοδοτική εισφορά για το μόνιμο προσωπικό.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνουν στελέχη της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους ΟΤΑ, από 1 Ιανουαρίου 2017 προβλέπεται πως «το συνολικό ποσοστό εισφοράς κλάδου σύνταξης στον ΕΦΚΑ ασφαλισμένου και εργοδότη ορίζεται σε 20% επί των συντάξιμων μηνιαίων αποδοχών, όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά, και κατανέμεται κατά 6,67% σε βάρος του ασφαλισμένου και κατά 13,33% σε βάρος των ΟΤΑ».

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ υπενθυμίζει ότι μέχρι σήμερα οι δήμοι δεν είχαν την υποχρέωση καταβολής εργοδοτικής εισφοράς για το μόνιμο προσωπικό που εντάσσεται στο ασφαλιστικό καθεστώς του δημοσίου, ενώ δεν έχει εκδοθεί σχετική εγκύκλιος, προκειμένου έστω να προετοιμαστούν οι υπηρεσίες που προγραμματίζουν τις δαπάνες του 2017.

Οι εργαζόμενοι αναφέρονται στην τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι δήμοι εξαιτίας της περικοπής πόρων της τοπικής αυτοδιοίκησης, που ξεπερνούν το 65% τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα ήδη αρκετοί να έχουν ενταχθεί στο Οικονομικό Παρατηρητήριο. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ) αρκετοί ακόμη δήμοι βρίσκονται στον προθάλαμο του Παρατηρητηρίου, αφού αδυνατούν να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους. «Διανύουμε μία περίοδο κατάρτισης των νέων δημοτικών προϋπολογισμών και η συντριπτική πλειοψηφία των δήμων προσπαθεί να τους ισοσκελίσει, καθώς βρίσκονται στο κόκκινο, με τεράστια οικονομικά προβλήματα», υπογραμμίζει η ΠΟΕ-ΟΤΑ, η οποία καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, κυβέρνηση και δημάρχους, να αναλάβουν τις ευθύνες τους, καθώς, όπως λένε, η αδυναμία κάλυψης της επιπλέον οικονομικής επιβάρυνσης θα έχει άμεση επίπτωση στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Η μαύρη λίστα των εργατικών ατυχημάτων

Τη λίστα με τα εργατικά ατυχήματα εργαζομένων στην καθαριότητα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης δημοσιεύει η ΠΟΕ-ΟΤΑ, επισημαίνοντας ότι καταδεικνύονται οι εγκληματικές ευθύνες των πολιτικών υπευθύνων των υπηρεσιακών παραγόντων στα συναρμόδια υπουργεία και των αιρετών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Ομοσπονδία από τον Ιούλιο του 2014 μέχρι και τις 19 Σεπτεμβρίου του 2016 συνολικά 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν εν ώρα υπηρεσίας, αφήνοντας πίσω τους απροστάτευτες οικογένειες, γυναίκες και μικρά παιδιά, ενώ επτά τραυματίστηκαν σοβαρά.

«Απέναντι σε αυτήν την πραγματικότητα η απάντηση των αρμοδίων στο ξεκλήρισμα των εργαζομένων στην καθαριότητα είναι αδιαφορία, απαξίωση και εμπαιγμός. Βλέπουν τους ανθρώπους σαν τους αριθμούς των μνημονίων. Των μνημονίων που επέτειναν την κατάσταση στην τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς ελλείψει πόρων για τη συντήρηση των οχημάτων καθαριότητας, ελλείψει μόνιμου προσωπικού και με την επιβολή υπερεργασίας τα ατυχήματα αυξήθηκαν. Και μαζί αυξήθηκαν τα θανατηφόρα δυστυχήματα», τονίζει η διοίκηση της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Προσθέτει ακόμη ότι η απαξίωση της Τ.Α. από τους κυβερνώντες είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία, για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση-εκχώρηση των υπηρεσιών, με την καθαριότητα να βρίσκεται πρώτη στη λίστα. Δεν λογαριάζουν τις ανθρώπινες ζωές.

«Κυβερνώντες, υπηρεσιακοί παράγοντες των αρμόδιων υπουργείων και αιρετοί αδιαφορούν για την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου που υπάρχει και υπαγορεύει τους όρους και τις προϋποθέσεις της υγιεινής και της ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Ακριβώς το ίδιο κάνουν και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Κωφεύουν στα τακτικά δυστυχήματα και κλείνουν τα μάτια στην εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου», υπογραμμίζει η Ομοσπονδία.

makthes.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here