Καταγγελία κατοίκων προς τον Δήμο Νεστορίου, για το αυθαίρετο και παράνομο πάρκινγκ των απορριμματοφόρων και άλλων βαρέου κυβισμού οχήματα(φορτηγά) εντός κατοικημένης περιοχής στον χώρο πρασίνου του παλαιού στρατοπέδου της πόλης.
Όπως αναφέρουν πέραν των υπογράφοντων υποστηρίζουν προφορικά τουλάχιστον άλλοι 50 κάτοικοι, που θα ήθελαν: “δίπλα στο ιστορικό ανακαινισμένο σχολείο ένα πάρκο αναψυχής κι όχι έναν σκουπιδότοπο” και συμπληρώνουν “αναγκαία τα συγχαρητήρια για σωστά εργα του Δήμου μας, αλλά οι καταγγελίες στις αυθαιρεσίες του, εις βάρος της ποιότητας της ζωής μας. Με τιμή Καρακάσης Παντελής, Ιατρός”.

Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Πρός: την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ

1.ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ & ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ.

2.ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΥΔΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

3.Δ/ΝΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΔΟΜΗΣΗΣ,ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ

 Διοικητήριο Καστοριά

Πρός: το ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΝΕΣΤΟΡΙΟΥ

Πρός: τον Εισαγγελέα ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Πρός: το Τ.Ε.Θ.Α. ΑΘΗΝΑ

Υπόψη: ΔΗΜΟΥ ΝΕΣΤΟΡΙΟΥ & ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Υπόψη: 15ου ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΠΕΖΙΚΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Υπόψη: του ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΠΙ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΚΡΙΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ

ΘΕΜΑ: ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΠΑΛΙΟΥ

  ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΕΝΤΟΣ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ /ΔΗΜΟΤΩΝ ΝΕΣΤΟΡΙΟΥ

Από τον Ιούνιο του 2022, ο Δήμος Νεστορίου έχει μεταφέρει τα δημοτικά απορριμματοφόρα και φορτηγά, καθώς και άλλα βαρέα οχήματα στον χώρο του παλαιού στρατοπέδου (2ος Λόχος 577 Τάγματος Πεζικού και Τάγματος Εθνοφυλακής) δίπλα από το ανακαινισμένο παλαιό σχολείο του Άνω Νεστορίου. Στον χώρο αυτό έχουν πεταχτεί κυριολεκτικά εδώ και εκεί εξαρτήματα εκσκαφέων, πλαστικοί σωλήνες, μεταλλικές κατασκευές, χαλασμένοι κάδοι σκουπιδιών, πλαστικοί βρώμικοι χλοοτάπητες, μπάζα, ξερά κλαδιά δένδρων και λάδια αυτοκινήτων που χύνονται στο έδαφος (βλ. φωτό). Με λύπη διαπιστώνουμε ότι η κατάσταση αυτή συνεχίζεται μέχρι και σήμερα και το μέλλον παραμένει αβέβαιο.

Οι πέριξ του χώρου αυτού κάτοικοι βιώνουμε έκτοτε μία πρωτόγνωρη κατάσταση. Η καθημερινή μετακίνηση των βαρέων οχημάτων δημιουργεί μεγάλο θόρυβο (ιδιαίτερα στην επιστροφή τους, καθώς ανεβαίνουν την ανηφόρα) και αφήνουν πίσω τους σύννεφα καυσαερίου, αλλά και σκόνης από τον μικρό χωματόδρομο. Έχει πλέον διαταραχθεί η ησυχία και ηρεμία που υπήρχε. Αναπνέουμε καυσαέρια. Οι μυρωδιές των σκουπιδιών είναι ανυπόφορες με αποκορύφωμα, όταν φυσάει αέρας. Σείονται τα παράθυρα των σπιτιών μας. Ηλικιωμένα άτομα (όπως για παράδειγμα η 92χρονη άρρωστη μητέρα μας) τρομάζουν από τον θόρυβο. Έχουμε ακόμη περισσότερες μύγες και κουνούπια που αποτελούν εστία μολύνσεων.

Είναι απορίας άξιο, πώς είναι δυνατόν δίπλα σε τέτοιου είδους χώρους με τόση περιβαλλοντική επιβάρυνση, όπως αναφέρουμε παραπάνω, να διεξάγονται πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου μας, με την συρροή κόσμου (βλ.φωτό). Η διεξαγωγή πολιτιστικών εκδηλώσεων δεν συνάδει με την ύπαρξη του πάρκινγκ βαρέων δημοτικών οχημάτων.

΄Όταν αναφέραμε αυτή την κατάσταση και εκφράσαμε την αντίθεση μας στον ίδιο τον Δήμαρχο, κ. Χρήστο Γκoσλιόπουλο, εισπράξαμε παντελή αδιαφορία. Πιστεύουμε ότι ο κάθε Δήμαρχος είναι ταγμένος να προασπίζεται το συμφέρον του τόπου του και να μεριμνά για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών. Αντιθέτως, αυτό που διαπιστώνουμε, στην περίπτωση μας, είναι η απαράδεκτη υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών, χωρίς ο Δήμαρχος να λαμβάνει υπόψη την γνώμη και εν προκειμένω την αντίδραση μας.

Διαπιστώνουμε ότι δίπλα στα σπίτια μας έχει δημιουργηθεί μια εστία μολύνσεων επικίνδυνη για την υγεία μας. Υποβαθμίζεται η περιοχή μας, ως «σκουπιδότοπος». Η ποιότητα ζωής μας χάνεται. Το φυσικό περιβάλλον επιβαρύνεται. Δεν γνωρίζουμε αν έχει εκδοθεί άδεια χρήσης του χώρου, αλλά και να έχει εκδοθεί δεν είναι νόμιμη και μάλιστα εντός κατοικημένης περιοχής του δήμου μας (μόλις 100 μέτρα μακριά από τα σπίτια μας). 

Δεν δεχόμαστε ούτε το προσωρινό, ούτε το μόνιμο παρκινγκ αυτών.*

Kαταγγέλλουμε αυτήν την κατάσταση και απαιτούμε από τις αστυνομικές αρχές του Δήμου μας να μεριμνήσουν για την απομάκρυνση τόσο των οχημάτων, όσο και άλλων αντικειμένων από τον κατά τ’ άλλα ιστορικό χώρο του στρατοπέδου.

Οι αρμόδιες Εισαγγελικές και διωκτικές αρχές ασφαλώς θα διερευνήσουν τυχόν παραβάσεις νόμων που οδήγησαν στην παρούσα δυσμενή κατάσταση.

Η Διεύθυνση Υπηρεσίας Δόμησης της Περιφέρειας να εξετάσει εάν η χρήση πάρκινγκ και μελλοντικού αμαξοστασίου του Δήμου συνάδει με την ανάλογη νομοθεσία περί Δημοτικών Αμαξοστασίων.

Εμείς προτείνουμε για το δημοτικό αμαξοστάσιο τον χώρο του παλιού σφαγείου, απόφαση που παλαιότερα είχε αποφασίσει ο Δήμος να υλοποιήσει, όπου σήμερα λειτουργεί και ο χώρος της βιολογικής επεξεργασίας των λυμάτων του Δήμου ή τον χώρο πάρκινγκ της ΙΟΝΙΟΥ Α.Ε.

  • Ακολουθούν τα ονόματα και οι υπογραφές των κατοίκων και δημοτών που υποστηρίζουν την ως άνω διαμαρτυρία-καταγγελία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here