Ιδιαίτερα κρίσιμη για το μέλλον της Καστοριάς η σημερινή μέρα, όπου με τη συμμετοχή του προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, Κώστα Μουσουρούλη, πραγματοποιείται η αναβληθείσα συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, για τη συζήτηση για το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.

Το Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης για τη Δυτική Μακεδονία που μπαίνει στην τελική ευθεία μετά και το τέλος της διαβούλευσης, αφήνει την Καστοριά και τα Γρεβενά εκτός νυμφώνος, με καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία των δύο περιφερειών.

Δ. Σαββόπουλος: Το Περιφερειακό συμβούλιο θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, δε θέλουμε περιφέρεια 2 ταχυτήτων

Για το Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης και τη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου μίλησε στον Χρήστο Νατσούλη και τον Antennes FM 93.6 ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, Δημήτρης Σαββόπουλος.

Παναγιώτης Κώττας: Να πάρει θέση ο Γ. Κασαπίδης, είναι στο χέρι μας το Σχέδιο

Για το Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης και τη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου μίλησε στον Χρήστο Νατσούλη και τον Antennes FM 93.6 ο περιφερειακός σύμβουλος, Παναγιώτης Κώττας.

Για τη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου μίλησε στον Χρήστο Νατσούλη και τον Antennes FM 93.6 η Επικεφαλής του Συνδυασμού «ΕΛΠΙΔΑ» Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας, Γεωργία Ζεμπιλιάδου.

Γεωργία Ζεμπιλιάδου: Να απορριφθεί το σχέδιο

Για τη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου μίλησε στον Χρήστο Νατσούλη και τον Antennes FM 93.6 η Επικεφαλής του Συνδυασμού «ΕΛΠΙΔΑ» Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας, Γεωργία Ζεμπιλιάδου.

Γ. Κορεντσίδης: Η Καστοριά δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα, βρισκόμαστε προ τετελεσμένων γεγονότων

«Δεχόμαστε αλλεπάλληλα χτυπήματα όλο το τελευταίο διάστημα. Τα προηγούμενα χρόνια η Καστοριά στεκόταν μόνη της τα πόδια της και δεν ζητούσαμε τίποτα από κανέναν. Πλέον βρισκόμαστε προ τετελεσμένων γεγονότων και μάλιστα για μια περιοχή η οποία έχει προσφέρει και στην τοπική και στην οικονομία της χώρας» ανέφερε στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στον Χρήστο Νατσούλη και τον Antennes 93.6, ο δήμαρχος Καστοριάς, Γιάννης Κορεντσίδης. μιλώντας για όσα φέρνει το Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης για την Καστοριά, που πλέον και μετά το τέλος της διαβούλευσης περνάει στο τελικό στάδιο της ψήφισής του από τη Βουλή.

«Αυτό είναι που συμβαίνει στην Καστοριά αλλά και τα Γρεβενά δεν είναι μία δίκαιη αλλά για μια άδικη μετάβαση και αυτό αναφέραμε σε τηλεδιάσκεψη με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργο Κασαπίδη, τον υπεύθυνο για τη μεταλιγνιτική περίοδο αντιπεριφερειάρχη και τους 13 δημάρχους της Δυτικής Μακεδονίας. Αυτό λοιπόν που έχουμε κάνει γνωστό είναι ότι δεν μπορεί να είμαστε μαζί στις ζημιές ή σε όποια προβλήματα επιφέρει μία τέτοια οικονομική κατάσταση στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και από την άλλη να είμαστε χωριστά σε όλα τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα που θα δημιουργηθούν σε κάποιες συγκεκριμένες περιοχές. Ή θα μιλάμε για Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τέσσερις περιφερειακές ενότητες ή για δύο όπως δείχνει ο χάρτης του περιβόητου masterplan για την μεταλιγνιτική περίοδο», σημείωσε ο δήμαρχος Καστοριάς. 

«Για να πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή, οφείλω να πω ότι είχα αντιδράσει ήδη από την πρώτη συνάντηση που είχε γίνει όταν είχε επισκεφθεί ο κύριος Μουσουρούλης την  Καστοριά για κάποιες πρώτες συζητήσεις Αυτό έχει γίνει τέλος Ιουλίου και ήδη εμείς είχαμε στείλει από τις αρχές του μήνα τις προτάσεις μας και τις ανησυχίες μας σε ότι έχει να κάνει με το συγκεκριμένο σχέδιο. Όταν έγιναν οι συναντήσεις με τους δημάρχους της περιοχής εγώ  εξέφρασα τηλεφωνικά τη δυσαρέσκειά μου ότι δεν μπορεί ο κ. Μουσουρούλης να επισκέπτεται τους 13 δήμους της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, το κάθε δημαρχείο ξεχωριστά για να συζητήσει αυτά τα θέματα και στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς να γίνεται μία συνάντηση για μία ώρα στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη.
Πάμε τώρα στις συναντήσεις που έχουμε κάνει με τους δημάρχους των δύο άλλων δήμων, τον κ. Κεπαπτσόγλου και τον κ. Γκοσλιόπουλου στο γραφείο του κ. Σαββόπουλου στην Αντιπεριφέρεια, Έχουμε, λοιπόν έναν κοινό στόχο,  σκοπό και μέτωπο. Υπάρχει πολύ καλή συνεργασία μεταξύ μας, συντάξαμε μία επιστολή με τα αιτήματα και τις ανησυχίες μας, αλλά και την αγανάκτησή μας για την άδικη μεταχείριση Όπως σας είπα οι περιφερειακές ενότητες είναι τέσσερις και όχι δύο. Κάποια στιγμή θα πρέπει να αποφασίσουμε αν είναι δίκαιη μετάβαση δύο περιφερειακών ενοτήτων ή της Δυτικής Μακεδονίας συνολικά. Τα προβλήματα είναι κοινά στην Δυτική Μακεδονία, είναι πάρα πολλά και θα έλεγα ότι τα περισσότερα από  οποιαδήποτε άλλη περιφέρεια τα αντιμετωπίζει η Καστοριά. Να μην ξεχνάμε τα ποσοστά ανεργίας που αγγίζουν ποσοστά άνω του 50% – 60%», είπε.

Ανέτοιμοι για την επόμενη μέρα
«Όλα τα προηγούμενα χρόνια -και ερχόμαστε τώρα σε αυτό που λέμε, τις ζημιές που είχαμε υποστεί- οι περιφερειακές ενότητες της Καστοριάς και των Γρεβενών, εξαρτόμασταν από ένα μεγάλο ΑΕΠ το οποίο δεν μας επέτρεπε να συμμετέχουμε με μεγάλα ποσοστά στα Ευρωπαϊκά και τοπικά προγράμματα και τις επιδοτήσεις. Και από την άλλη, Κοζάνη και Φλώρινα είχανε ένα τοπικό πόρο που τους επέτρεπε να κάνουν έργα και μελέτες ώστε να είναι έτοιμοι για προγράμματα. Παρόλο λοιπόν που ο κ. Κασαπίδης δήλωσε ότι θα ενισχυθούν και οι υπόλοιποι δήμοι και θα βοηθηθούν όσο πρέπει μέσα από τα προγράμματα τα οποία θα τρέξουν στο επόμενο χρονικό διάστημα εμείς δεν θα είμαστε έτοιμοι διότι δεν θα έχουμε μελέτες τα χέρια μας, μελέτες που είχαν τη δυνατότητα να κάνουν οι ενεργειακοί δήμοι που χρηματοδοτούσαν αυτές τις μελέτες. Διπλή ζημιά, λοιπόν και μην πάμε και στις διαφορές των ποσοστών που θα υπάρχουν μεταξύ των περιφερειακών ενοτήτων για επενδύσεις. Μιλάμε για μία άνιση μεταχείριση για περιφέρεια δύο ταχυτήτων στην κυριολεξία», σημείωσε ο κ. Κορεντσίδης.

Αναφορικά με την επιστολή που συνυπογράφουν ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, Δημήτρης Σαββόπουλος και οι τρεις δήμαρχοι Καστοριάς, Άργους Ορεστικού και Νεστορίου, Γιάννης Κορεντσίδης, Πάνος Κεπαπτσόγλου και Χρήστος Γκοσλιόπουλος αντίστοιχα (δείτε παρακάτω), και σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το εάν θα έπρεπε να την υπογράψει και ο ίδιος ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, ο κ. Κορεντσίδης σημείωσε πως χρειάζεται πανστρατιά όλων των φορέων του Νομού, ενώ για τον. Κ Κασαπίδη είπε ότι ο κύριος Σαββόπουλος είναι ο αντιπεριφερειάρχης, οπότε η δική του υπογραφή είναι η υπογραφή του εκπροσώπου της Περιφέρειας στην περιοχή. Σημείωσε πάντως πως «ο κ. Κασαπίδης οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και  των δίκαιων αιτημάτων μας, όσων δικαιούνται οι περιφερειακές ενότητες της Καστοριάς και των Γρεβενών, που σε πρώτη φάση είναι εκτός σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ H «ΔΙΚΑΙΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ»

Καστοριά: Ζητείται παρέμβαση πρωθυπουργού για το Σχέδιο Δίκαιας Μετάβασης

Ολυμπία Τελιγιορίδου: Η ΝΔ αποκλείει την Καστοριά και τα Γρεβενά από το επικείμενο πρόγραμμα νέων αγροτών

Θωμάς Μάνος για «Δίκαιη Μετάβαση»: Την ύστατη ώρα, να ενώσουμε τις φωνές μας (Συνέντευξη)

Ανδρέας Πάτσης: «Γρεβενά και Καστοριά θα βουλιάξουν, μας καταδικάζουν σε φτωχοποίηση»

Γ. Δασταμάνης: «Γρεβενά και Καστοριά παραμένουν απλοί θεατές του Master Plan»

Γρεβενά: Συστράτευση δυνάμεων για τη «διάσωση» από το «Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here