Οι αμερικανικοί δασμοί κατά της Κίνας επηρεάζουν τους γίγαντες της τεχνολογίας οι οποίοι εξαρτώνται από τις αγορές της Ασίας.

Η επιχείρηση με τη μεγαλύτερη αξία, η Apple, αναφέρει ότι οι δασμοί σε εισαγόμενα προϊόντα συνολικής αξίας 200 δισ. δολαρίων θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών σε ορισμένα από τα πιο δημοφιλή προϊόντα όπως είναι το Apple Watch και τα ακουστικά AirPods.

Όπως εκτιμά η επιχείρηση από τα γραφεία της στο Κουπερτίνο, πολλά προϊόντα θα επηρεαστούν επίσης μεταξύ των οποίων και οι υπολογιστές mac mini computer, τα αξεσουάρ για iPads όπως είναι το Apple Pencil και άλλα εξαρτήματα και προϊόντα.

Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει δασμούς αξίας 50 δισ. δολαρίων σε κινεζικά προϊόντα ενώ επιπλέον δασμοί που θα αφορούν σε προϊόντα αξίας 200 δισ είναι στο τελικό στάδιο.

«Φοβόμαστε ότι αυτοί οι δασμοί θα αποτελέσουν ένα μεγάλο χτύπημα και για τις ΗΠΑ με αποτέλεσμα χαμηλότερα επίπεδα ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας για τη χώρα και υψηλότερες τιμές για τους Αμερικανούς καταναλωτές», αναφέρει η Apple σε σχετική επιστολή.

Οι μετοχές της εταιρείας είχαν σημειώσει άνοδο 1% σημείωσαν πτώση 0,8% στο άκουσμα των επιφυλάξεων που διατηρεί η εταιρεία για τους δασμούς του Τραμπ.

Η εταιρεία θεωρεί ότι οι δασμοί «θα εμφανιστούν ως φόρος στους Αμερικανούς καταναλωτές και θα αυξήσουν το κόστος για τα προϊόντα της εταιρείας, τα οποία είναι προϊόντα τα οποία χρησιμοποιούν στην καθημερινή τους ζωή». Ο Tim Cook, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας έχει ήδη αναφέρει ότι οι δασμοί του Τραμπ «δεν αποτελούν τη σωστή προσέγγιση».

Σε σχετική επιστολή της, η εταιρεία ζητά από την αμερικανική κυβέρνηση να επανεξετάσει τα συγκεκριμένα μέτρα και να στραφεί προς άλλες, πιο αποτελεσματικές λύσεις οι οποίες θα διασφαλίζουν μια ισχυρή αμερικανική οικονομία και θα προστατεύουν τους καταναλωτές, περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν.

Εκτός από τα βασικά της προϊόντα, η εταιρεία θεωρεί ότι αξεσουάρ όπως είναι το HomePod speaker και μερικά Beats speaker αλλά και ρούτερ όπως είναι τα AirPort και Time Capsule internet, τα Magic Mouse και Magic Trackpad, αλλά και οι δερμάτινες θήκες για iPhone, iPad, MacBook και Apple Pencil θα επηρεαστούν επίσης.

Η Apple ανέφερε ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή εσόδων από φορολογία στις ΗΠΑ και ότι κάθε προϊόν της ηπεριέχει υλικά τα οποία προέρχονται από τις ΗΠΑ και φτιάχνονται από εξοπλισμό που προέρχεται από Αμερικανούς προμηθευτές. Φέτος η επιχείρηση επεσήμανε ότι θα δαπανούσε 350 δισ στις ΗΠΑ την επόμενη πενταετία ως μέρος της φορολογικής μεταρρύθμισης.

Το γ’ τρίμηνο η εταιρεία κατέγραψε πωλήσεις ύψους 9,6 δισ δολάρια.

Πηγή: insider.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here