Αναφερόμενος σε δηλώσεις του κ. Χρυσοχοΐδη είπε ότι αύριο μετά από σύσκεψη για τον σκοπό των ελέγχων θα υπάρξουν ανακοινώσεις

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown, απάντησε πως το πλάνο είναι γνωστό και προβλέπει περιοριστικά μέτρα μέχρι τις 7 Ιανουαρίου. «Μεγάλη σημασία έχει να τηρήσουμε όλοι τα μέτρα. Φαίνεται το επιδημιολογικό φορτίο να πέφτει αργά και ίσως βραδύτερα από ό,τι θα περιμέναμε και θα θέλαμε. Πέφτει ο αριθμός των εισαγωγών και των διασωληνωμένων. Ας φροντίσουμε τη συμπεριφορά μας τις επόμενες περίπου 15 ημέρες να μη θέσουμε σε κίνδυνο αυτή την καλή πορεία. Και ιδίως μέσα στις γιορτές, αν τηρήσουμε τα μέτρα δεν θα χρειαστεί καμία παράταση», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος σε δηλώσεις του κ. Χρυσοχοΐδη είπε ότι αύριο μετά από σύσκεψη για τον σκοπό των ελέγχων θα υπάρξουν ανακοινώσεις. «Δεν πρόκειται για πρόσθετα περιοριστικά μέτρα αλλά για εφαρμογή των υφιστάμενων», ξεκαθάρισε αναφέροντας ότι οι έλεγχοι θα είναι συστηματικοί, κυρίως την παραμονή και ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. «Δεν πρέπει να γιορτάσει ο κορονοϊός αλλά εμείς σε στενό κοινωνικό κύκλο», υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά τα τυχαία δειγματοληπτικά τεστ είπε ότι έχουν σημασία για να γνωρίζουν οι επιδημιολόγοι τη διασπορά στην κοινότητα. Εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή γίνονται τεστ από τον ΕΟΔΥ και όταν κάποιος προσέρχεται με συμπτώματα. «Όσο θα βγαίνουμε από τα περιοριστικά μέτρα, όσο θα προχωρά ο εμβολιασμός και όσο θα αυξάνει ο βαθμός ανοσίας θέλουμε να έχουμε ακριβή εικόνα για τη διασπορά του ιού στην κοινότητα» ανέφερε, ενώ για τη δωρεάν συνταγογράφηση των τεστ είπε ότι δεν υπάρχει στον σχεδιασμό, ότι θα προκαλούσε τεράστια ζήτηση τη στιγμή που δεν υπάρχει τέτοια διαθεσιμότητα και είναι κάτι που δεν ακολουθείται στην ευρωπαϊκή πολιτική σε ευρεία έκταση.

Ερωτηθείς για το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού και αν θα υπάρξει αναπροσαρμογή της στρατηγικής που ακολουθείται, απάντησε πως «μελετάμε τα στοιχεία, οι επιδημιολόγοι ενημερώνονται και αναλόγως θα τοποθετηθούν» με νεότερες εισηγήσεις μετά από σημερινή συνεδρίασή τους.

Ο κ. Πέτσας ρωτήθηκε αν έχει εντοπιστεί και στη χώρα μας το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού. «Δεν είμαι ενήμερος για κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή. Οι ειδικοί εξετάζουν τα στοιχεία», απάντησε.

Σε ό,τι αφορά τα περί παράτασης του lockdown μέχρι τις 21 Ιανουαρίου, επισήμανε πως είναι άλλο η εισήγηση της επιτροπής και άλλο οι μεμονωμένες απόψεις των ειδικών. «Τα μέτρα ισχύουν μέχρι τις 7 Ιανουαρίου και οι εισηγήσεις γίνονται από την επιτροπή», τόνισε.

Ερωτηθείς αν θα ληφθούν αυστηρότερα μέτρα την Πρωτοχρονιά αν δεν τηρηθούν τα υφιστάμενα τα Χριστούγεννα, απάντησε μονολεκτικά «φυσικά».

Για την εικόνα στις περιοχές που έχει επιβληθεί αυστηρότερο lockdown είπε ότι φαίνεται να είμαστε σε καλό δρόμο «σε περιοχές της Δυτικής Αττικής». Για την Κοζάνη, σημείωσε ότι θα χρειαστεί να δούμε σε μερικές ημέρες πώς θα κινηθούν τα στοιχεία.

Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, μετά από σχετική ερώτηση, υπενθύμισε ότι στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον περιφερειάρχη και τον δήμαρχο δεν υπήρχε καμία εισήγηση για lockdown και πως όλες οι αποφάσεις έχουν παρθεί μετά από τη σύμφωνη γνώμη των ειδικών.

Για το ενδεχόμενο αγοράς από τη χώρα περαιτέρω εμβολίων απευθείας από κάποια εταιρεία, είπε ότι αυτή τη στιγμή κινούμαστε σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Επίσης, συγκρίνοντας τις εικόνες στο κέντρο της Αθήνας με εκείνες σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είπε ότι έχουμε επιδείξει υπεύθυνη συμπεριφορά και επανέλαβε ότι ανησυχία υπάρχει για να αποφευχθούν ο συνωστισμός και οι συναθροίσεις την παραμονή και ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

«Είναι κρίσιμο να αφήσουμε έξω από το σπίτι μας τον κορονοϊό και γι’αυτό δίνουμε έμφαση στο στενό κοινωνικό κύκλο στις γιορτές», σημείωσε.

Ανέφερε επιπλέον ότι ο πρωθυπουργός θα εμβολιαστεί την πρώτη ημέρα και για τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης θα υπάρξει ενημέρωση.

Όσο για τους ανθρώπους άνω των 65 ετών που δεν μπορούν να μετακινηθούν, είπε ότι υπάρχουν αρκετές κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ που θα αναλάβουν αυτό τον ρόλο.

Για τα τεστ σε εργασιακούς χώρους ο κ. Πέτσας ανέφερε συγκεκριμένα στοιχεία και τόνισε πως «γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται και στους χώρους εργασίας και παντού για να έχουμε την καλύτερη δυνατή εικόνα».

Για τα ελληνοτουρκικά

Για τα ελληνοτουρκικά και με αφορμή το tweet του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επανέλαβε ότι η Τουρκία πρέπει να επιδείξει σε βάθος χρόνου συνέπεια και συνέχεια στην αποκλιμάκωση της παραβατικής και προκλητικής συμπεριφοράς. Προσέθεσε ότι θέλουμε να ξαναπιάσουμε το νήμα των συζητήσεων από εκεί που σταμάτησε το 2016 με υπαιτιότητα της Τουρκίας για τη μία και μοναδική διαφορά μας που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Συμπλήρωσε ότι δεν αρκεί μόνο η απόσυρση του Oruc Reis αλλά υπάρχουν και άλλες ενέργειες, όπως η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα και προκλητικές δηλώσεις. «Όλα σταθμίζονται», ανέφερε.

Για τα επαγγελματικά δικαιώματα

Για τις αντιδράσεις σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων κολλεγίων, είπε ότι δεν αφορά εξίσωση των πτυχίων με αυτά των πανεπιστημίων αλλά συμμόρφωση της χώρας με την Ευρώπη. Επανέρχεται -σημείωσε- στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας η δυνατότητα αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων που γινόταν από επαγγελματικούς συλλόγους και επιμελητήρια και η Κομισιόν σημείωνε σημαντικές καθυστερήσεις και υπήρχε απειλή παραπομπής της χώρας στο ευρωπαϊκό δικαστήριο.

AΠΕ-ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here