Τη θετική έκβαση των στρες τεστ για το τραπεζικό σύστημα, προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας από την Καστοριά, εγκαινιάζοντας την 43η Διεθνή Έκθεση Γούνας, που διοργανώνει στις 3-6 Μαΐου, ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς “Ο Προφήτης Ηλίας”, σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-Helexpo AE.

«Το Σάββατο θα ανακοινωθεί ότι οι τράπεζες μας περνούν τα στρες τεστ γεγονός που θα μας λύσει ένα μεγάλο άγχος» ανέφερε ο υφυπουργός, τόνισε ότι από δω και στο εξής «οι τράπεζες θα μπορούν να παρέχουν ρευστότητα στην αγορά, γιατί μέχρι γιατί τώρα δεν μπορούσαν», και μίλησε για καλύτερες δυνατότητες που «θα προσφέρουμε στα φορολογικά των επιχειρήσεων από τον προϋπολογισμό του 2019».

«Μετά από οκτώ χρόνια βρισκόμαστε στην έξοδο από την μεγαλύτερη οικονομική κρίση που γνώρισε ο τόπος, οι θυσίες που υποβλήθηκε ο ελληνικός λαός είναι πάρα πολύ μεγάλες, το κόστος πολύ βαρύ», τόνισε ο Στέργιος Πιτσιόρλας, και ζήτησε από όλους «να διδαχθούμε από την μεγάλη περιπέτεια που έζησε ο τόπος και να μην βρεθούμε στην δύσκολη θέση και ξανακυλήσουμε στα ίδια προβλήματα».

Κάνοντας σύντομη αναδρομή στο παρελθόν, επισήμανε ότι στην κρίση δεν βρεθήκαμε τυχαία, υπήρξαν προβλήματα που μας οδήγησαν εδώ και ότι «η Ελλάδα το 2009 έφτασε στα όρια της ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο μοντέλο ανάπτυξης». Εξήγησε ότι η χώρα δεν μπόρεσε να παρακολουθήσει τις εξελίξεις στον κόσμο, στην παγκόσμια αγορά και τέλος δεν μπόρεσε να χρηματοδοτήσει από μόνη της ούτε τις ανάγκες της. «Αυτό μας οδήγησε στην ανάγκη των δανειστών» και «οι δανειστές μάς επέβαλλαν τα προγράμματα που μας επέβαλλαν», σημείωσε ο κ Πιτσιόρλας.

Αναφερόμενος στο διεθνές περιβάλλον και στις ανταγωνιστικές αγορές που καλούνται να ανταπεξέλθουν οι Έλληνες γουνοποιοί σημείωσε ότι η βελτίωση της ποιότητας του προϊόντος και η πιστοποίησή της θα συμβάλλουν σημαντικά στην θέση της γούνας στην παγκόσμια αγορά.

Απαντώντας στα αιτήματα των γουνοποιών που εκφράστηκαν από τον πρόεδρο του συνδέσμου Γιάννη Κορεντσίδη και αφορούν την παροχή κινήτρων, χρηματοδοτήσεων και φοροαπαλλαγών, ο Στέργιος Πιτσιόρλας δήλωσε ότι «από πουθενά δεν βρέχει λεφτά, το κράτος είναι σε δύσκολη θέση, οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας» και κάλεσε τους επιχειρηματίες «να δουλέψουμε όλοι μαζί, να αλλάξουμε την μοίρα μας πετυχαίνοντας τους στόχους μας».

Παραδέχθηκε ότι το ελληνικό κράτος στο παρελθόν, ή ακόμη και σήμερα δεν βοήθησε όσο έπρεπε τους παραγωγούς, ωστόσο τόνισε ότι «η γούνα είναι το από τα λίγα παραδείγματα εξωστρέφειας που έχει να επιδείξει η ελληνική οικονομία όλα τα προηγούμενα χρόνια».

Ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης αναφέρθηκε στις διαπραγματευτικές προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση στο να βελτιώσει τις σχέσεις της με τις γειτονικές χώρες, υπογράμμισε ότι το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας θα ωφελήσει τη Δυτική Μακεδονία και την Καστοριά ειδικότερα και υπενθύμισε ότι η μεγάλη άνθιση του εμπορίου στη ακριτική περιοχή προέκυψε όταν είχε ανοικτούς ορίζοντες και οι έμποροι και επιχειρηματίες μπορούσαν να κινούνται ελεύθερα.

Απευθυνόμενος στον επιχειρηματικό κόσμο της Καστοριάς και της Σιάτιστας υπογράμμισε την αισιοδοξία του για το μέλλον, λέγοντας ότι «στην εξέλιξη της γούνας βλέπει κανείς τις προκλήσεις και τις προοπτικές της ελληνικής Οικονομίας». Ζήτησε την νέα περίοδο που ξεκινά για την χώρα μετά τον Αύγουστο του 2018, «να διδαχτούμε και να μην ξανακάνουμε τα ίδια λάθη γιατί θα ήταν η μεγαλύτερη ύβρις στις θυσίες του ελληνικού λαού».

Σπύρος Κουταβάς – ΑΠΕ ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here