Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι ειδικοί για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Η Β. Παπαευαγγέλου τόνισε πως πενταπλασιάστηκε ο μέσος κυλιόμενος αριθμός κρουσμάτων επτά ημερών. Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι στα 26 χρόνια. Το 80% νέων κρουσμάτων τις τελευταίες 15 ημέρες αφορά σε άτομα ηλικίας κάτω των 39 ετών.

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνουν σημάδια σημαντικής διασποράς της λοίμωξης σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. «Είναι πλέον εμφανής η διασπορά παντού. Αυξητική τάση εμφανίζει το σύνολο των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας μας», σημείωσε. Όπως είπε, νέοι μεταφέρουν τη λοίμωξη στο εργασιακό και οικογενειακό περιβάλλον, επιστρέφοντας από διακοπές. Συρροές εντοπίζονται και σε εργασιακούς χώρους που συχνά σχετίζονται με τον τουρισμό. Πολύ υψηλότερος ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων Ο αριθμός των κρουσμάτων υποεκτιμά τον πραγματικό αριθμό περιστατικών, εκτίμησε η καθηγήτρια η οποία σημείωσε πως αυξήθηκε ο αριθμός των συμπολιτών μας που βρέθηκαν να νοσούν και δεν μπορούν να εντοπίσουν ποιος τους κόλλησε. «Εφόσον ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας ξανά, θα βρει τον δρόμο του σε άτομα ανεμβολίαστα, που κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά», είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου, που προειδοποίησε για σαφή αύξηση κρουσμάτων σε ενήλικους 55 με 64 ετών, όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλή.

Χαρδαλιάς: Τα δημοφιλή νησιά σε κατάσταση έξαρσης

Έντονη ανησυχία από τον υφ. πολιτικής προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, για 6 περιοχές της χώρας, στις οποίες καταγράφεται υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. Και αφορούν όλες δημοφιλείς καλοκαιρινούς προορισμούς.

Τόνισε ότι οι περιοχές Μυκόνου, Ηρακλείου, Ρεθύμνου και οι δήμοι Ιητών, Θήρας και Πάρου είναι σε πορτοκαλί επίπεδο αυξημένης επιτήρησης με συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης του τεστινγκ λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου. Μέσα σε μία εβδομάδα, τετραπλασιάστηκαν τα ενεργά κρούσματα στη Μύκονο, υπερπενταπλασιάστηκαν στην Ιο, διπλασιάστηκαν στο Ρέθυμνο και σχεδόν τριπλασιάστηκαν στο Ηράκλειο. Συναγερμός έχει σημάνει και στην Πάρο όπου επταπλασιάστηκαν τα κρούσματα κορωνοϊού, την τελευταία εβδομάδα, αλλά και στην Σαντορίνη όπου διπλασιάστηκαν.

Ο κ. Χαρδαλιάς ενημέρωσε ότι περιοχές που «κοκκινίζουν» οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στον τουρισμό θα πρέπει να κάνουν υποχρεωτικά δύο φορές την εβδομάδα τεστ, ένα self test και ένα rapid test. Το ίδιο θα ισχύσει και για τους εργαζόμενους στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Δείτε την καθιερωμένη ενημέρωση από το υπουργείο υγείας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα

πηγή: makthes.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here