«Αρνητική επέτειο σηματοδοτεί η σημερινή ημέρα, με τους φυσικούς πόρους που ο πλανήτης μας μπορεί να παράγει σε ένα έτος να έχουν ήδη καταναλωθεί. Από αύριο καταναλώνουμε από τους φυσικούς πόρους των επόμενων γενεών» σημειώνει το Πράσινο Κίνημα για τηνεξάντληση των φυσικών πόρων, που σημειώθηκε ένα εξάμηνο νωρίτερα από το αναμενόμενο.

«Χαρακτηριστικό είναι πως η επέτειος αυτή έρχεται κάθε χρόνο όλο και νωρίτερα ενώ, για να συνεχίσουμε να τρώμε, να πίνουμε και να θερμαινόμαστε για το υπόλοιπο τους έτους θα πρέπει να υπερεκμεταλλευθούμε τα οικοσυστήματα του πλανήτη και να θέσουμε σε κίνδυνο την δυνατότητα ανανέωσης κι αναπαραγωγής τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Σύμφωνα με την έρευνα του ιδρύματος Global Footprint Network, που εδρεύει στο Όκλαντ της Καλιφόρνιας η σημερινή ημέρα (1/8/2018) χαρακτηρίζεται ως «μέρα του ξεπεράσματος της Γης» ( «Earth overshoot day»).

Ειδικότερα, το ίδρυμα αναλύει τα 15.000 δεδομένα που ο ΟΗΕ συλλέγει και έπειτα, υπολογίζει το οικολογικό αποτύπωμα του ανθρώπου. Στην ουσία, μετρά την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της Γης, με γνώμονα την βιο-ικανότητα του πλανήτη, δηλαδή τη δυνατότητά του να ανανεώνει τις πηγές του και να απορροφά τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου», συμπληρώνεται.

«Για να γίνει κατανοητό, αν δούμε τα δεδομένα του έτους 1961 μπορούμε να προσέξουμε την αλλαγή της εικόνας του πλανήτη μας καθώς, τότε η Γη παρήγαγε περισσότερο φυσικό πλούτο, με το ένα τέταρτο των πηγών της να μην έχουν καταναλωθεί. Σήμερα ωστόσο, η εικόνα είναι τελείως διαφορετική με την κατανάλωση όλης της ανθρωπότητας να ξεπερνά το 70% των διαθέσιμων πηγών. Το τελευταίο, σημαίνει πως χρειάζεται το ισοδύναμο ενός 1,7 του πλανήτη μας για να ικανοποιήσει τις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου.

Οι λόγοι που παρουσιάζεται αυτό το έλλειμμα σε πηγές είναι κυρίως γιατί κόβουμε δέντρα με ρυθμό πολύ μεγαλύτερο από αυτόν που απαιτείται για να μεγαλώσουν, ψαρεύουμε πολύ πιο περισσότερα ψάρια από τις θάλασσες απ’ όσα γεννιούνται κάθε χρόνο, και εκλύουμε πολύ περισσότερο άνθρακα στην ατμόσφαιρά μας απ’ όσον τα δάση κι οι ωκεανοί μας δύνανται να απορροφήσουν.

Με την διατήρηση του ρυθμού αυτού με τον οποίο παρουσιάζεται “η ημέρα ξεπεράσματος της Γης” εκτιμάται πως το 2030 θα έχουμε ανάγκη από δύο πλανήτες για να καλύψουν τις ανάγκες μας. Αυτό, λόγω της δημογραφικής αύξησης και της ολοένα υπερκατανάλωσης των φυσικών πηγών ζωής μας ο οποίος βασίζεται ολοένα και περισσότερο στην ενέργεια από ορυκτά καύσιμα».

«Το Πράσινο Κίνημα έχει και στο παρελθόν τονίσει την ανάγκη να στραφούμε σε ένα διαφορετικό μοντέλο διαβίωσης που θα έχει ως βάση την βιώσιμη ευημερία με σημείο αναφοράς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Επίσης έχουμε επισημάνει τις επιπτώσεις τις κλιματικής αλλαγής στη χώρα μας και έχουμε προτείνει συγκεκριμένες λύσεις.

Η αντιστροφή της τάσης υπερκατανάλωσης των φυσικών μας πόρων δεν είναι αδύνατη, θα πρέπει όμως να γίνει προτεραιότητα όχι μόνο των κυβερνήσεων όλου του πλανήτη αλλά και των κατοίκων του. Γιατί υπάρχει και η διαγενεακή δικαιοσύνη που είναι ψηλά στην ατζέντα του Πράσινου Κινήματος» καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: gazzetta.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here