Τίτλους τέλους και με τη βούλα έριξε χθες η εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα Τέμπη, με τη συζήτηση στην Ολομέλεια επί των πορισμάτων των κομμάτων.

Μια συζήτηση που διεξήχθη και πάλι σε κλίμα αντιπαράθεσης, με την κυβέρνηση να έχει απέναντί της σύσσωμη την αντιπολίτευση που επιμένει να κάνει λόγο για κυβερνητική συγκάλυψη του εγκλήματος.

Μάλιστα η μειοψηφία υποστήριξε, πως χθες στην Ολομέλεια συντελέστηκε η δεύτερη πράξη του κουκουλώματος της υπόθεσης και στηλίτευσε την απουσία του πρωθυπουργού, με την κυβέρνηση να απαντά πως με την εξεταστική επιτροπή και με πρωτοβουλίες που έχει πάρει για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, έχει «κάνει το χρέος της».

Το ερώτημα που τίθεται πλέον, είναι αν η χθεσινή συνεδρίαση, σήμανε το τέλος της κοινοβουλευτικής διερεύνησης του δυστυχήματος ή αν θα έχουμε και άλλα επεισόδια με μια προανακριτική επιτροπή, σενάριο που συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες.

O Σωκράτης Φάμελλος, ξεκαθάρισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα καταθέσει αίτημα για σύσταση προανακριτικής καθώς κατά την αξιωματική αντιπολίτυεση «θα αμνήστευε τους Κώστα Καραμανλή, Γιώργο Καραγιάννη και Χρήστο Τριαντόπουλο», επαναλαμβάνοντας την πρόταση να οδηγηθούν στην απευθείας στη δικαιοσύνη τα συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα.

Αντίθετα, ο Νίκος Ανδρουλάκης επανέφερε το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, με βάση το πόρισμα της Ευρωπαίας Εισαγγελέως. Ωστόσο πρόταση επ’ αυτού δεν μπορεί να κατατεθεί, καθώς δεν προβλέπεται η επανακατάθεση για θέμα που έχει απορριφθεί ήδη. Θυμίζουμε πως η πλειοψηφία απέρριψε τον Νοέμβριο τις προτάσεις ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση προανακριτικής για την σύμβαση 717, βάσει του πορίσματος της ευρωπαίας εισαγγελέως.

Λαμβάνοντας υπόψιν ως δεδομένο το παραπάνω και το γεγονός πως κάνει ανοιχτά λόγο για ενδείξεις ποινικών ευθυνών σε πολιτικά πρόσωπα, η αντιπολίτευση είναι σίγουρο πως θα αναζητήσει το δρόμο για να καταθέσει αίτημα το οποίο όμως θα πρέπει να είναι έχει βάση, με τη δικογραφία του εφέτη ανακριτή να αποτελεί την πιο στέρεη.

Μόνο εάν σκοντάψει η δικογραφία του εφέτη ανακριτή στη Λάρισα, η αντιπολίτευση θα έχει ακλόνητο επιχείρημα και αυτό εξηγεί και γιατί δεν κατατέθηκε αίτημα με τη μήνυση του φοιτητή που διασώθηκε του δυστυχήματος και στράφηκε εναντίον και του Κώστα Καραμανλή.

Με τα σημερινά δεδομένα, η κυβέρνηση δεν μπαίνει καν σε συζήτηση για προανακριτική, δείχνοντας τη Δικαιοσύνη για την διερεύνηση της υπόθεσης. Θα αντιμετωπίσει βέβαια διαφορετικά ένα αίτημα που θα βασίζεται στη δικογραφία, άλλωστε ο πρωθυπουργός κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να το πράξουν εφόσον υπάρχει συγκεκριμένο κατηγορητήριο.

Η κυβέρνηση δεν μπαίνει καν σε συζήτηση και για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, πως θα μπορούσε να παραπεμφθεί ο Καραμανλής στη Δικαιοσύνη με μια απλή άρση ασυλίας, παρακάμπτοντας το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Μάλιστα, κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος αναφέρει στο Dnews, πως «αυτή η πρόταση είναι κωμική».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here