Μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας για τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις έστειλαν σήμερα από το αμφιθέατρο του Γ.Ν. Παπαγεωργίου οι συμμετέχοντες στην ημερίδα «Δωρεά και Μεταμόσχευση Κερατοειδών».

Η μεγαλειώδης πράξη της δωρεάς αποτελεί άλμα αγάπης και μέσα από αυτή την προσφορά μπορούν να έχουν καλύτερη ζωή ή να σωθούν ασθενείς, οι οποίοι χρήζουν μεταμόσχευσης. Ειδικά οι μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς, που γίνονται πλέον όχι μόνο στο ΑΧΕΠΑ αλλά και στη νεοσύστατη «Μονάδα Εφαρμογής Ιστών Κερατοειδούς», του Γ.Ν. Παπαγεωργίου, έχουν την ιδιαιτερότητα ότι συνιστούν απλές επεμβάσεις που δεν αλλοιώνουν την εικόνα του δότη και, ταυτόχρονα, δίνουν στον λήπτη το πολύτιμο δώρο της όρασης.

Ο Βασίλειος Πασχάλης, 48 ετών, βρήκε το φως του, τον Ιούνιο, χάρη σε ένα πολυπόθητο μόσχευμα κερατοειδούς. Περιέγραψε στο αμφιθέατρο το προσωπικό του ταξίδι από το σκοτάδι στο φως, με μοναδικό κίνητρο να ευαισθητοποιήσει τον ιατρικό κόσμο και το κοινό. Εξαιτίας μιας σοβαρής οφθαλμολογικής πάθησης, η όρασή του είχε πέσει στο 20%. Έβλεπε θολά. Τα μάτια του πονούσαν. Δεν μπορούσε ούτε να καθίσει στον ήλιο. Μετά τη μεταμόσχευση, η ζωή του άλλαξε ριζικά. «Νιώθω απίστευτα. Πλέον, χάρη στο κατάλληλο μόσχευμα, βλέπω καλά και δεν πονάω. Η επέμβαση ήταν ανώδυνη και μου άλλαξε τη ζωή. Θέλω να πω σε όποιον έχει ανάγκη από μόσχευμα, να μην φοβηθεί και να μπει στη λίστα αναμονής», είπε χαρακτηριστικά.

Στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση κερατοειδούς στη Β. Ελλάδα βρίσκονται 205 ασθενείς. Ωστόσο, η προσφορά είναι χαμηλή και η ανάγκη εξεύρεσης μοσχευμάτων τεράστια. «Στατιστικά έχουμε πτώση των μεταμοσχεύσεων κερατοειδούς. Το 2015 είχαμε 70, το 2016 105, το 2017 65 και φέτος, μέσα στους πρώτους 9 μήνες, μόνο 35. Αν όλα πάνε καλά, θα φτάσουμε στο τέλος του χρόνου τις 50, δηλ. κατά 50% λιγότερες σε σχέση με το 2016. Αυτό δείχνει ότι ο κόσμος χρειάζεται υπενθύμιση, με εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης σαν τη σημερινή, που στέλνει το μήνυμα: Γίνε δωρητής, δώσε ζωή στον συνάνθρωπό σου», ανέφερε ο καθηγητής Οφθαλμολογίας ΑΠΘ Νικόλαος Ζιάκας, προσθέτοντας ότι οι φόβοι ότι αν κάποιος είναι δωρητής θα τον σκοτώσουν για να πάρουν τα όργανά του δεν έχουν καμία βάση, αποτρέπουν αρκετούς από τη δωρεά και στερούν από τους πάσχοντες συνανθρώπους μια δεύτερη ευκαιρία ζωής.

Όπως τόνισε ο κ. Δημήτριος Ματάμης, διευθυντής της ΜΕΘ και πρόεδρος της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου, «όλοι οι ασθενείς οι οποίοι αποβιώνουν και δεν έχουν αντενδείξεις μπορεί να γίνουν δυνητικά δότες κερατοειδούς. Έτσι κι αλλιώς, αυτό το όργανο θα καταστραφεί, μπορεί όμως να δώσει ζωή και φως σε κάποιον συνάνθρωπό μας που είναι τυφλός. Ενώ στη μεταμόσχευση άλλων οργάνων απαιτείται ο ασθενής να βρίσκεται σε κατάσταση κυκλοφορίας, ώστε τα άλλα όργανα που πρόκειται να μεταμοσχευθούν να αιματώνονται, στον κερατοειδή αυτό δεν είναι απαραίτητο. Το μόσχευμα μπορεί να ληφθεί και 8 ώρες μετά τον θάνατο του ασθενούς. Παίρνουμε μόνο την εξωτερική μεμβράνη του κερατοειδούς, συνεπώς το σώμα του αγαπημένου μας προσώπου δεν έχει εμφανή σημάδια, όπως λανθασμένα νομίζουν αρκετοί και αρνούνται την δωρεά κερατοειδούς».

«Όποιος αγαπά τη ζωή, οφείλει να γίνει δωρητής και να ενθαρρύνει την προσφορά οργάνων», υπογράμμισε στη διάλεξή του ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας ΑΠΘ Θεόδωρος Ι. Δαρδαβέσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here