«Όλα είναι στο τραπέζι, ακόμα και περιορισμός στις μετακινήσεις, εκτός του οριζόντιου lockdown», τόνισε ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας Θ. Ζαούτης – Τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων στη χώρα επί πέντε ημέρες.

«Όλα είναι στο τραπέζι, ακόμα και περιορισμός στις μετακινήσεις, εκτός του οριζόντιου lockdown» ξεκαθάρισε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας Θεοκλής Ζαούτης ερωτηθείς για τις αυξήσεις των κρουσμάτων.  

 «Θα αυξηθούν τα κρούσματα, δεν ξέρω αν έχει ξεφύγει η επιδημία όμως. Η πορεία θα κριθεί στις επόμενες 10 με 15 μέρες από τα κρούσματα που βλέπουμε σήμερα» τόνισε ο κ. Ζαούτης. Ο καθηγητής προειδοποίησε ότι υπάρχουν παρά πολλοί ασυμπτωματικοί και προσυμπτωματικοί, και δεν είναι όλη η εικόνα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα. 

 «Τα περιοριστικά μέτρα θα καθορίσει η επιδημιολογική εικόνα. Το οριζόντιο lockdown δεν είναι στο τραπέζι, δεν το αντέχουμε», διευκρίνισε. 

 «Δεν ξέρουμε αν και πότε θα έρθει το αποτελεσματικό εμβόλιο, γι’ αυτό θα πρέπει εμείς να χειριστούμε την επιδημία» επεσήμανε, αναδεικνύοντας και τη σημασία της ατομικής ευθύνης. Σύμφωνα με τον κ. Ζαούτη, ο δείκτης μεταδοτικότητας είναι πάνω από το 1. «Δεν τηρούμε τα μέτρα. Αν θέλουμε να λειτουργήσουμε σαν κοινωνία, πρέπει να τηρούμε τα μέτρα». 

«Ευθύνη έχουν όλοι οι πολίτες, ίσως η μεγαλύτερη είναι στους πολίτες για να ελεγχθεί η αύξηση των κρουσμάτων» υπογράμμισε. «Υπάρχει θωράκιση του ΕΣΥ, αλλά βλέπεις και μεγαλύτερα συστήματα υγείας που κατέρρευσαν όταν τα κρούσματα ξεπέρασαν κάποιο όριο» ξεκαθάρισε. 

«Oι ασπίδες προσώπου δεν είναι αρκετές. Μόνο συμπληρωματικά με τη μάσκα η ασπίδα προσώπου» δήλωσε ο καθηγητής. 

Το Σάββατο, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 152 νέα κρούσματα, ενώ το βράδυ καταγράφηκε επιπλέον ένας θάνατος με τους νεκρούς από τον κορονοϊό να φτάνουν πλέον τους 212.

Συναγερμός σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική από τα κρούσματα

Από τα νέα κρούσματα, τα 43 στη Θεσσαλονίκη, 26 στην Αττική. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 5421, εκ των οποίων το 54.7% αφορά άνδρες. 

Παράλληλα, πενήντα κρούσματα κορονοϊού εντοπίστηκαν έπειτα από σχετικούς ελέγχους σε εργοστάσιο τροφίμων στη Χαλκιδική.

Συγκεκριμένα, 50 από τους 300 εργαζόμενους του εργοστασίου εντοπίστηκαν θετικοί στον ιό, ενώ κλιμάκιο του ΕΟΔΥ βρέθηκε άμεσα στο εργοστάσιο. Το σκηνικό ξεκίνησε όταν πριν λίγες ημέρες δύο εκ των εργαζομένων ταξίδεψαν στην Αλβανία και μετά την επιστροφή τους παρουσίασαν συμπτώματα με αποτέλεσμα να μεταφερθούν στο Νοσοκομείο Πολυγύρου και να βγουν θετικοί στον Covid-19. 

Τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων στη χώρα επί πέντε ημέρες

Από τις αρχές Αυγούστου μέχρι σήμερα τα κρούσματα στην Ελλάδα ανέρχονται σε 963 σε σύνολο 5.421 από την αρχή της επιδημίας. Τις τελευταίες μέρες μάλιστα ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού είναι σταθερά τριψήφιος. Ειδικότερα στις 4 Αυγούστου ανακοινώθηκαν 121 κρούσματα κορονοϊού, στις 5 Αυγούστου 124, στις 6 Αυγούστου 153, στις 7 151, ενώ χθες Σάββατο 8 Αυγούστου 152.

Στο μεταξύ, χθες δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση για την εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε μία σειρά από χώρους με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού στη χώρα μας. Το μέτρο έχει ισχύ μέχρι τις 31 Αυγούστου 2020.

Συγκεκριμένα ορίζεται υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εξής χώρους:

  • Σε χώρους συνάθροισης κοινού όπως εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, χώρους γραφείων και άλλους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους συνάθροισης η μάσκα είναι υποχρεωτική.
  • Υποχρεωτική καθίσταται η μάσκα σε χώρους κάθε θρησκευτικής λατρείας.
  • Υποχρέωση χρήσης μάσκας σε πλοία σε δημόσιους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους.

Πάνω από το 1 ο δείκτης μεταδοτικότητας

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι το R0 (ρυθμός μετάδοσης) της πανδημίας έχει πλέον ξεπεράσει το 1. Το όριο δηλαδή που η Ελλάδα δεν θέλει να υπερβεί προκειμένου να διατηρήσει τον έλεγχο.

«Ο δείκτης αναπαραγωγής της επιδημίας, το περίφημο RT, το RΟ, όπως λέγαμε παλιά, από 20 Ιουλίου έχει ξεπεράσει το 1. Είναι λίγο πάνω από το 1. Φαντάζομαι ότι και στα επικαιροποιημένα στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα» είπε ο κος Σύψας εξηγώντας πως αυτό σημαίνει ότι η πανδημία αποκτά μια δυναμικότητα με την έννοια ότι ένας μολυσμένος άνθρωπος μπορεί να μολύνει περισσότερους από 1 συνανθρώπους του γύρω.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here