“Βρισκόμαστε σε υψηλά επίπεδα ιικού φορτίου στα λύματα στη Θεσσαλονίκη. Είμαστε στην 21η Οκτωβρίου του 2020”, τόνισε ο Ν. Παπαϊωάννου – “Το μοντέλο μας μάς δίνει καθημερινά πάνω από 100 κρούσματα”

Στον ΑΝΤ1 μίλησε ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου, μιλώντας για το ενδεχόμενο αυστηρού lockdown και στη Θεσσαλονίκη, μιας και υπάρχει μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου στην πόλη τις τελευταίες ημέρες. Κάτι που έχει ανησυχήσει τόσο τους επιστήμονες, όσο και την πολιτεία, καθώς σήμερα επισκέπτεται την πόλη ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, για να έχει μια εμπεριστατωμένη επιδημιολογική εικόνα της συμπρωτεύουσας. 

Ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε πως σήμερα θα ανακοινωθούν οι μετρήσεις στα λύματα και της Δευτέρας και της Τρίτης, γιατί πλέον γίνονται καθημερινές μετρήσεις. 

Όπως χαρακτηριστικά είπε, “η 9η Φεβρουαρίου δηλαδή η περασμένη Τρίτη είναι ίδια με την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου. Δηλαδή, βρισκόμαστε στα υψηλά επίπεδα σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες. Κι αν κάνουμε μια αντιπαραβολή με το φθινόπωρο, είμαστε στην 21η Οκτωβρίου του 2020”. Πρόσθεσε δε πως η εικόνα του ιικού φορτίου αντανακλά τον αριθμό των θετικοποιημένων κρουσμάτων. Άρα το μοντέλο αυτό μας δίνει περίπου στα 100+ καθημερινά σ’ αυτήν την εικόνα για τη Θεσσαλονίκη. “Όλα αυτά θα φανούν σε 3-4 ημέρες”, τόνισε ο πρύτανης του ΑΠΘ. 

Σημείωσε ωστόσο, ότι τώρα σε σχέση με τον Οκτώβριο, έχουμε εντελώς διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά. “Τον Οκτώβριο είχαμε ανοιχτά τα σχολεία, όπως και την εστίαση και το λιανεμπόριο. Ναι μεν δεν έχουμε τώρα αυτά, αλλά έχουμε τις μεταλλάξεις του ιού, που είναι πολύ πιο μεταδοτικές”. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here