«Εξοντωτικά ωράρια, εκβιασμοί από τους εργοδότες, απόκρυψη κρουσμάτων κορονοϊού» διαμορφώνουν την νέα πραγματικότητα σύμφωνα με εκπρoσώπους εργαζομένων που μίλησαν στο makthes.gr – Ανατρέπονται οι σταθερές της αγοράς εργασίας

Στέφανος Μαχτσίρας, makthes.gr

Έκδηλη είναι η ανησυχία και ο προβληματισμός που επικρατούν στον κόσμο της εργασίας στην Θεσσαλονίκη καθώς οι αναστολές συμβάσεων και η πλήρης ελαστικοποίηση της εργασίας φέρνουν τους εργαζόμενους μπροστά σε μία νέα πραγματικότητα.

Η νέα κανονικότητα που έχει εγκαθιδρύσει η επέλαση του κορονοϊού δοκιμάζει επιχειρήσεις και εργαζόμενους της πόλης ενώ η κατακόρυφη πτώση τζίρων, μισθών, η τηλεργασία και η κυριαρχία των ευέλικτων μορφών απασχόλησης αποτελούν τα κυριότερα χαρακτηριστικά του νέου, δυστοπικού, εργασιακού τοπίου της πανδημικής εποχής.

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα από την κυβέρνηση για την τόνωση της ρευστότητας στην αγορά φαίνεται πως δεν επαρκούν για να καλύψουν την πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που παλεύουν για την επιβίωση τους ενώ η ζήτηση σημειώνει κατακόρυφη πτώση.

Οι συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, απόρροια της υγειονομικής κρίσης, το «ροκάνισμα» των εισοδημάτων, η κατάρρευση της ζήτησης, αλλά κυρίως το αβέβαιο μέλλον διαμορφώνουν εκρηκτικές συνθήκες, με την αγορά εργασίας πλήρως απορρυθμισμένη να παλεύει να βρει τις νέες της σταθερές.

To makthes.gr συνομίλησε με ανθρώπους της αγοράς εργασίας οι οποίοι μας εξέφρασαν τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους για την κατάσταση που επικρατεί μετά τα διαδοχικά lockdown.

«Εκτίναξη της ανεργίας στη Θεσσαλονίκη όταν αρθούν τα μέτρα στήριξης»

«Οι επιχειρήσεις είναι ένα μαύρο δάκρυ, μόνο τα take away δουλεύουν, υπάρχει τεράστια εκμετάλλευση των εργαζομένων, μετά από δέκα μήνες εισακούστηκε η πρότασή μας να δηλώνονται οι αναστολές πριν αρχίσουν και όχι στα μέσα του επόμενου μήνα», επισημαίνει ο Χάρης Κυπριανίδης, πρόεδρος του ΕΚΘ.

«Έχουμε καταγγελίες για αυθαιρεσίες με τις αναστολές (δηλώνονται οι εργαζόμενοι σε αναστολή, δουλεύουν κανονικά στην επιχείρηση και τους πληρώνει το κράτος), με τα ωράρια, με την εξ αποστάσεως εργασία (δηλώνονται σε τηλεργασία οι υπάλληλοι αλλά προσέρχονται κανονικά στην εργασία τους), με κρούσματα κορονοϊού που αποκρύπτονται», αναφέρει. Παράλληλα, κάνει λόγο για «αδυναμία ουσιαστικών ελέγχων από την επιθεώρηση εργασίας».

«Τα 534 ευρώ της κρατικής αποζημίωσης δεν αρκούν για κάποιον που έχει οικογένεια, μπορεί για κάποιον που εργάζεται περιστασιακά να είναι ένα καλό βοήθημα», προσθέτει.

«Οι άνεργοι, αν λάβουμε υπόψιν τους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ και όχι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο, μόνο το 10% από αυτούς επιδοτείται, όταν αρθούν τα μέτρα στήριξης και κλείσουν επιχειρήσεις εκτιμώ ότι θα προσεγγίσει το 40% στη Θεσσαλονίκη», τονίζει.

«Πέφτουν κορμιά»

«Η συντριπτική πλειοψηφία των ξενοδοχουπαλλήλων δεν εργάζεται εδώ κι έναν χρόνο, μεγάλο κομμάτι παλεύει να τα βγάλει πέρα με τα 534 ευρώ της κρατικής αποζημίωσης, μάλιστα μεγάλο μέρος τους έχει αποκλειστεί και από αυτό το βοήθημα», σημειώνει ο πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού Θεσσαλονίκης Χαλκιδικής, Πιερίας και μέλος του ΠΑΜΕ, Κυριάκος Τσιαούσης.

«Στην ίδια μοίρα είναι εργαζόμενοι στα καζίνο και ξεναγοί», προσθέτει. «Στην εστίαση, ειδικά στις μεγάλες αλυσίδες ζαχαροπλαστείων και καφέ, έχουμε το εξής παράδοξο. Από την μία υπάρχουν εργαζόμενοι που έχουν βγει σε αναστολή, από την άλλη πέφτουν κορμιά καθώς οι εργοδότες κάνουν πλήρη χρήση των αντιεργατικών εργαλείων της κυβέρνησης, όπως το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» κα βάζουν έναν εργαζόμενο να βγάλει τη δουλειά δύο και τριών ατόμων», αναφέρει.

«Έχουμε καταγγελίες για εργοδότες που εκβιάζουν εργαζόμενους να δώσουν τα 534 ευρώ της αποζημίωσης αλλά και για ντελιβεράδες που αναγκάζονται να βγάλουν 40 παραγγελίες την ώρα σαν να είναι μηχανές», συμπληρώνει. «Πολλοί εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε αναστολή είναι αυτή τη στιγμή ξεκρέμαστοι, χωρίς ασφαλιστική κάλυψη με ευθύνη του κράτους», υποστηρίζει.

Ταυτόχρονα, καταγγέλει πως υπάρχουν περιπτώσεις εντοπισμού κρουσμάτων κορονοϊού σε χώρους δουλειάς τα οποία «αποκρύπτονται για να μην δυσφημηστεί η επιχείρηση».
makthes.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here