Τελευταία μέρα του Αυγούστου. Τέλος καλοκαιριού. Ένα δροσερό αεράκι φυσάει σήμερα. Μετράω 31 μέρες ακριβώς μα οι αριθμοί δεν βγαίνουν. Ποτέ δεν τα πήγαινα καλά με τους αριθμούς. Πως χώρεσε τόση απώλεια σε 31 μέρες;

Της Μαρίας Πολίτη

Φέτος τα σταφύλια δεν πρόλαβαν να ωριμάσουν. Τα δέντρα σίγασαν για πάντα και το χώμα βάφτηκε μαύρο. Το ίδιο χρώμα με τα κουφάρια των ζώων που το συντροφεύουν σ’ αυτό το πρωτόγνωρο ταξίδι της απουσίας.

Φέτος ντρέπομαι να ξεστομίσω για τη μελαγχολία που με πιάνει πάντα αυτές τις μέρες και τη νοσταλγία που έχει ήδη φωλιάσει μέσα μου.

Φέτος θρηνώ σιωπηρά για απώλειες έξω από το μικροσκοπικό μου σύμπαν.

«Εκκένωσε το καλοκαίρι μέσα σου» μου σφυρίζει με αναίδεια ο Αύγουστος και ο νους μου τρέχει σε όλα εκείνα τα ουρλιαχτά της απόγνωσης, που από την ασφάλεια του σπιτιού μου άκουγα στα δελτία ειδήσεων λίγες ημέρες πριν.

«Εκκενώστε τα σπίτια σας» φώναζαν και ήταν σα να έλεγαν «εκκενώστε τη ζωή σας, τις αναμνήσεις σας, τη ζωή σας. Ξεριζώστε τις μέρες σας σαν να μη τις ζήσατε ποτέ. Ξεριζωθείτε από τα σπίτια σας σαν να μη τα χτίσατε ποτέ».

Άνθρωποι, ζώα και δάση στο έλεος της φωτιάς. Πόσο μικροί κι αδύναμοι στεκόμαστε μπροστά στην καταστροφή. Καταδικασμένοι να καιγόμαστε τα καλοκαίρια και να πνιγόμαστε τους χειμώνες.

Αύγουστε μ’ ακούς;

Φέτος μη σηκώσεις μελτέμια. Μείνε σιωπηρός. Δώσε παράταση στο καλοκαίρι. Κάνε τις υποσχέσεις να κρατήσουν, τα όνειρα και τα σχέδια να βρουν τον δρόμο τους. Μη σπαταλήσεις την ψυχή σου σε έρωτες ανεκπλήρωτους, μα κάνε τα σταφύλια να ωριμάσουν, τα σύκα να γλυκάνουν. Κράτα μια πανσέληνο παραπάνω για τους ονειροπόλους κι εγώ θα κάνω τάμα στον άγιο Φανούρη να φανερώσει την απολεσθείσα ομορφιά.

Φέτος σ’ αποχαιρετώ με μια δόση αλμύρας στα χείλη κι ένα σφίξιμο στην καρδιά. Δεν είναι πια ανέφελα τα καλοκαίρια μας. Χαρακώνονται από ριπές ανέμου και αγκαλιές άδειες.

Σε εκλιπαρώ, του χρόνου να μπεις με το δεξί από μια πόρτα ολάνθιστη θάλασσα κι αεράκι απαλό. Το μόνο κόκκινο που θέλω να ξαναδώ είναι μια φέτα ώριμο καρπούζι και τον ήλιο να σβήνει πίσω από τις γαλάζιες κουρτίνες του σύμπαντος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here