Κίνημα ανθρωπιάς κι αλληλεγγύης από σεφ στη Θεσσαλονίκη: η «Chefικη» αλληλεγγύη κι ανθρωπιά, ένα κίνημα εθελοντών σεφ στη Θεσσαλονίκη δε θέλει να είναι κανένας μόνος, κανένας νηστικός. Η ομάδα συστάθηκε λίγο πριν την πανδημία, δύο χρόνια πριν. «Έχουμε δώσει περίπου 7.500 μερίδες φαγητού. Ασχολούμαστε με τους άστεγους στο κέντρο της πόλης. Βοηθάμε και κάποιες μονογονεϊκές οικογένειες και κάποιες που έχουν ανάγκη» τονίζει ο Γιάννης, μέλος της ομάδας, μιλώντας στο ΤΡΡ. «Εμείς πιστεύουμε ότι η μεγαλύτερη μορφή βίας είναι η στέρηση τροφής. Δε θέλουμε να υπάρχουν νηστικοί. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας».

της Γεωργίας Κριεμπάρδη, thepressproject.gr

«Κανένας μόνος, κανένας νηστικός, η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας» αυτό είναι το σύνθημα και ο σκοπός του κινήματος ανθρωπιάς κι αλληλεγγύης, που δημιούργησαν σεφ στη Θεσσαλονίκη, βγαίνοντας στους δρόμους της πόλης για να μοιράσουν φαγητό.

Μία αυτόνομη ομάδα μαγείρων και φίλων, μα κυρίως σπουδαίων ανθρώπων, με το όνομα «Chef for Zero Hunger» παραδίδει μαθήματα ανθρωπιάς στη Θεσσαλονίκη, μοιράζοντας διακριτικά μερίδες φαγητού σε σημεία όπως η Πλατεία της Ναυαρίνου, η ΧΑΝΘ, η Παρασκευοπούλου και η Αγίας Σοφίας.

«Μία ομάδα μαγείρων και φίλων αυτών με σκοπό την ανακούφιση της πείνας απ’ όπου προέρχεται» διαβάζουμε στην περιγραφή της πρωτοβουλίας της ομάδας στο Facebook. Η ομάδα αλληλέγγυων εκτός από φαγητό, μοιράζει και ρούχα για το κρύο.

«Η πόλη πότε δεν κοιμάται με διανομή φαγητού στις 17:00 από άτομα τής ομάδας μας, σκούφια, γάντια και ότι χρειάστηκε, μετά από μήνυμα για άστεγο σε κεντρικό δρόμο βγήκαμε ξανά για διανομή σκούφων, μπαρών υψηλής θερμιδικής αξίας, γαντιών στις 12:40. Περιμένουμε την ”Ελπίδα”» έγραψαν την Παρασκευή περιμένοντας την κακοκαιρία, που άφησε πίσω της έναν νεκρό άστεγο συνάνθρωπό μας, εξαιτίας της αβλεψίας της Πολιτείας.

Η ομάδα έχει αναλάβει με ενσυναίσθηση να βρεθεί δίπλα σε ανθρώπους που η Πολιτεία αγνοεί και για αυτό χρειάζεται την υποστήριξη μας. Αξίζει τον θαυμασμό μας, τον σεβασμό μας.

Η ομάδα συστάθηκε λίγο πριν την πανδημία, δύο χρόνια πριν. «Είμαστε γύρω στα 50 άτομα, δε γνωριζόμασταν από πριν» λέει ο Γιάννης, μέλος της ομάδας, στο TPP. «Έχουμε δώσει περίπου 7.500 μερίδες φαγητού. Ασχολούμαστε με τους άστεγους στο κέντρο της πόλης. Κάποιους τους έχουμε χαρτογραφήσει, περίπου 30. Βοηθάμε και κάποιες μονογονεϊκές οικογένειες, αλλά και κάποιες που έχουν ανάγκη» εξηγεί.

«Είμαστε κυρίως άνθρωποι που έχουμε εστιατόρια, αλλά δε θέλουμε να λέμε ποια. Δεν το κάνουμε για διαφημιστικούς λόγους, εμείς θέλουμε να βοηθάμε. Αγοράζουμε υλικά ή μας φέρνουν και εθελοντές κι ευτυχώς είναι πολλοί» τονίζει, ενώ επισημαίνει πως σιγά σιγά δημιουργούνται κι άλλες ανάγκες. «Καλύπτουμε όσες περισσότερες ανάγκες μπορούμε. Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει κι ένα συνεταιριστικό σούπερ μάρκετ και παίρνουμε κι από εκεί τρόφιμα».

Τους όμορφους ανθρώπους τους καταλαβαίνεις αμέσως. Είναι ευγενικοί, καλοσυνάτοι και η ματιά τους γεμάτη άδολη αγάπη. «Εμείς πιστεύουμε ότι η μεγαλύτερη μορφή βίας είναι η στέρηση τροφής. Δε θέλουμε ν υπάρχουν νηστικοί» μου λέει ο Γιάννης. «Οι άστεγοι έχουν ονόματα, είναι προσωπικότητες, μιλάμε μαζί τους. Έχουν μη σου πω και μεγαλύτερη ανάγκη από επικοινωνία παρά από τρόφιμα καμιά φορά. Είναι απλοί άνθρωποι που προσπαθούν να επιβιώσουν».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here