Ήταν Κυριακή 30 του Ιούλη, όταν η καμπάνα του ερειπωμένου Ιερού της Παναγίας της μαρτυρικής Γράμμουστας χτύπησε πάλι, σκορπίζοντας πολλαπλά μηνύματα χαράς και αναζωογόνησης του τόπου!

Ο χρόνος μακρύς, ο κόπος πολύς, αλλά ο κατεστραμένος Ιερός Ναός της Παναγίας, φτιάχθηκε και πάλι! Με λαμπρότητα και με την παρουσία του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγου Αλκιβιάδη Στεφανή, τα εγκαίνια τελέσθηκαν από τον Σεβαμιώτατο Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλο και τον επιχώριο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστοριάς κ. Σεραφείμ.

Την ερχόμενη Κυριακή 29 Ιουνίου, οπότε και συμπληρώνεται ένας χρόνος από εκείνη την ευφρόσυνη ημέρα, θα τελεσθεί Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, εις ανάμνησιν της επετείου των Εγκαινίων, ενώ η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Γράμμουστας κα Αλέκα Μάτσια σε συνεργασία με τον Δήμο Νεστορίου ετοιμάζουν εκπλήξεις για όσους θα μεταβούν εκείνη την ημέρα για να εορτάσουν το μεγάλο αυτό γεγονός!

Μάλιστα από το Άργος Ορεστικό θα δρομολογηθεί δωρεάν λεωφορείο για όσους θέλουν να παραβρεθούν στην εορταστική ημέρα!

Θυμηθείτε όλα τα μεγάλο γεγονότα εκείνης της ημέρας όπως αποκλειστικά είχε καταγράψει και μεταδώσει η sentra.com.gr  

«Αναστήθηκε» ο Γράμμος: Μεγάλο αφιέρωμα της ΣΕΝΤΡΑ στα εγκαίνια της Κοιμήσεως Θεοτόκου Γράμμουστας

Ζωντάνεψε το χωριό, «αναστήθηκε» ο Γράμμος, ήταν οι κυρίαρχες φράσεις που άκουγε να ψιθυρίζονται κανείς την Κυριακή 30 Ιουλίου, κατά τα Ιερά Εγκαίνια του Ιερού Ναού της Κοιμήσεως Θεοτόκου Γράμμουστας, εγκαίνια που έβαλαν τέλος στα 77 χρόνια ερήμωσης και σιωπής και που παρακολούθησαν πάνω από 500 άνθρωποι, γεγονός που κυριολεκτικά έδωσε ζωή στο μαρτυρικό αυτό ο τόπο.

Οδοιπορικό: Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Η sentra.com.gr εδώ και ένα χρόνο, με εκτενή ρεπορτάζ, παρουσίαζε την πρόοδο των εργασιών της ανοικοδόμησης του Ιερού Ναού, από το καλοκαίρι του 2016. Η μέρα αυτή ήρθε, πέρασε και γράφτηκε στην Ιστορία.

Ένας ναός που για 77 χρόνια παρέμενε ερείπιο, μαρτυρώντας τα δεινά των πολέμων και τα όσα πέρασε αυτός ο αιματοβαμμένος τόπος, πλέον έχει δοθεί και πάλι στη λατρεία του Θεού. και είναι εκεί, μια ανάσα από τα σύνορα με την Αλβανία, για να θυμίζει πως ο τόπος εκεί είναι Ελλάδα, και είναι ο φυσικός τόπος της Παναγίας της Οδηγήτριας της βλάχας που η θαυματουργή εικόνα της φυλάσσεται στο Άργος Ορεστικό.

Τα εγκαίνια λαμπρά, η συγκίνηση έκδηλη, τα μάτια δακρυσμένα. Η Παναγία απέκτησε πάλι το πρώτο της σπίτι και αυτό κατάφερε να οδηγήσει περισσότερους από 500 ανθρώπους να την δουν να «βασιλεύει» πάλι στο σπιτικό της!

Η πρώτη ακολουθία μετά από 77 χρόνια τελέσθηκε το Σάββατο το απόγευμα 29 Ιουλίου, αφού ψάλει ο Παρακλητικός Κανόνας προς την Παναγία την Οδηγήτρια, καθώς λίγο νωρίτερα είχε φτάσει και η εικόνα της από το Άργος Ορεστικό.

Χαρακτηριστική η αποστροφή στο τέλος της ακολουθίας του Πατρός Λεωνίδου Μπάρδου, που ηγήθηκε επί περίπου 6 χρόνια αυτής της προσπάθειας, προς τους λίγους πιστούς που ήταν εκείνη την ώρα στο Ναό: «Ήσασταν παρόντες στην πρώτη ακολουθία που τελέσθηκε μετά από 77 χρόνια! Ρίγος και μάτια βουρκωμένα»…

 

Λίγο μετά το τέλος της Ιεράς Παρακλήσεως τον υπό Εγκαινιασμό Ναό επισκέφθηκε ο Αρχηγός του ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, πλαισιωμένος από τον Διοικητή του 3ου ΣΣ Αντιστράτηγο Δημήτριος Μπίκο και άλλους Επιτελικούς, οι οποίοι έτυχαν λεπτομερούς ενημέρωσης από τον Πατέρα Λεωνίδα για το Ναό, την Εικόνα της Παναγίας και το χωριό. Αξιοσημείωτο είναι το τεράστιο ενδιαφέρον του Αρχηγού που επίμονα ρωτούσε να πληροφορηθεί τα πάντα! Αμέσως μετά εκτυλίσσεται η πρώτη άκρως συγκινητική στιγμή, καθώς ο Αρχηγός του ΓΕΣ κάνει την πρώτη Έπαρση της σημαίας στον νέο ιστό του Ιερού Ναού.

     

Κυριακή 30 Ιουλίου

Μέρα αξέχαστη. Στις 6.30 το πρωί χτυπούν οι καμπάνες τόσο του Νέου Ναού όσο και του παλαιού που είχε χτιστεί για να εξυπηρετεί τις ανάγκες όλα αυτά τα χρόνια. Ακούγεται το πρώτο «Ευλογητός ο Θεός…», ο ναός ακόμα είναι άδειος, μόνο λίγοι κάτοικοι έχουν εμφανιστεί. Περίπου στις 7.00 καταφθάνει ο Μητροπολίτης Καστοριάς κ. Σεραφείμ, ο οποίος φέρει τα Ιερά λείψανα Αγίων Μαρτύρων που θα τοποθετηθούν στην Αγία Τράπεζα.
   

Παράλληλα νέοι ετοιμάζουν την κηρομαστίχα που θα σφραγίσει την Αγία Τράπεζα,  ο ήλιος ξεπροβάλει, ο Γράμμος φωτίζεται πλέον για τα καλά και παρατηρούμαι ακόμα και κατασκηνωτές που έφτασαν εκεί για να είναι παρών στα Ιερά Εγκαίνια. Παράλληλα καταφθάνει και ο Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος προσκεκλημένος του επιχώριου Μητροπολίτη για να συμμετάσχει στα Εγκαίνια του Ναού και αυτό γιατί στη Μητροπολιτική του περιφέρεια, στην κοινότητα Προσοτσάνης Δράμας ζουν Γραμμουστιάνοι. Η πρόεδρος της κοινότητας κατεβάζει με χαρά τα πρόσφορα για την Αρτοκλασία.

      

Η τελετή των εγκαινίων ξεκινά! Στις 8.00 περίπου έρχεται στον ναό ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκ. Στεφανής, εκπροσωπώντας τον Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο καθώς υποστήριξαν και βοήθησαν την ανοικοδόμηση του Ιερού Ναού. Παράλληλα αρχίζει ο Ναός να γεμίζει και από κόσμο που προσέρχεται από διάφορα μέρη κυρίως της Καστοριάς και από αλλού. Αρχίζει και ο καθαγιασμός της Αγίας Τραπέζης, αφού προηγουμένως έχει πραγματοποιηθεί η λιτανεία των Ιερών λειψάνων και ο Μητροπολίτης Δράμας άνοιξε την πύλη για να εισέλθει ο Βασιλεύς της Δόξης…
                                                    

Η Αγία Τράπεζα καθαγιάστηκε. πλύθηκε,  μυρώθηκε, ντύθηκε με τα καλύμματα ενώ ο Μητροπολίτης Καστοριάς, εξηγεί το κάθε βήμα. Με ιδιαίτερη ευλάβεια και τεράστια προσοχή παρακολουθεί το όλο τελετουργικό ο Αρχηγός του ΓΕΣ ο οποίος έχει πλησιάσει στο άνοιγμά της Ωραίας Πύλης. Παρόντες στα εγκαίνια και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς, Ολυμπία Τελιγιορδίου, ο οικείος δήμαρχος Νεστορίου, Πασχάλης Γκέτσιος, ο δήμαρχος Καστοριάς, Ανέστης Αγγελής, ο δήμαρχος Άργους Ορεστικού, Παναγιώτης Κεπατσόγλου, ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, Σωτήρης Αδαμόπουλος και πλήθος κόσμου.

Ακολουθεί το πρώτο άναμμα των καντηλιών στις εικόνες του Τέμπλου του Ναού. Το πρώτο καντήλι με βαθιά κατάνυξη και δέος ανάβει και τοποθετεί ο Αρχηγός του ΓΕΣ με ευλογία του Σεβ Μητροπολίτου Καστοριάς, το δεύτερο ο Διοικητής του Γ. Σ Αντιστράτηγος Δήμητριος Μπίκος, το τρίτο ο Διοικητής της ΜΕΡΥΠ Υποστράτηγος Γρηγόριος Γρηγοριάδης και το τέταρτο καντήλι ανάβει ο Πατήρ Γεράσιμος από το Άγιος Όρος και ξεκινά η πρώτη Θεία Λειτουργία μετά από 77 χρόνια…

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here