Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διαπραγματεύσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ, με την ελληνική πλευρά να έχει ήδη αποστείλει τις προτάσεις της στα Σκόπια, ενόψει των επαφών που θα έχει εκεί ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, την ερχόμενη Πέμπτη.

Όπως αναφέρει ο Μιχάλης Ιγνατίου, σε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα hellasjournal.com, επικαλούμενος αμερικανικές διπλωματικές πηγές στην Ουάσινγκτον, ο Νίκος Κοτζιάς επέλεξε να αποστείλει το πακέτο των προτάσεών του και όχι να το παραδώσει με την άφιξή του στα Σκόπια, στοχεύοντας στην επίσπευση των διαδικασιών ώστε να επιτευχθεί λύση πριν από τον Ιούνιο.

Οι ίδιες πηγές δήλωσαν ότι ο κ. Κοτζιάς συμπεριέλαβε στο πακέτο των προτάσεων του πέντε προτεινόμενες ονομασίες και φαίνεται να προκρίνει το Νόβα Ματσεντόνια και το Γκόρνα Ματσεντόνια στη σλαβική γλώσσα.

Οι πηγές υποστήριξαν ότι η ελληνική κυβέρνηση καλύπτεται πλήρως από την ονομασία Γκόρνα Ματσεντόνια.

Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν θέλησε να σχολιάσει τις παραπάνω πληροφορίες και δεν τοποθετήθηκε στο ερώτημά εάν όντως έχει σταλεί στα Σκόπια το πακέτο των ελληνικών προτάσεων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πάντα πηγές,  στο ελληνικό πακέτο η αλλαγή του Σκοπιανού συντάγματος είναι όρος για να ολοκληρωθεί η συμφωνία, ενώ ο κ. Κοτζιάς απορρίπτει μία «ελαφριά συμφωνία» (light agreement) και ζητά να περιλαμβάνεται στο τελικό κείμενο και η άρνηση του αλυτρωτισμού. Θεωρεί μάλιστα τις αλλαγές των ονομασιών του αεροδρομίου και του αυτοκινητοδρόμου «καλές εξελίξεις» αλλά τονίζει ότι δεν αρκετές.

hellasjournal.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here