Έκκληση  για αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής και καθαριότητας για την προστασία της δημόσιας υγείας και ειδικότερα από τον νέο κορονοϊό, απευθύνει ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, μετά την εμφάνιση 14 νέων κρουσμάτων κορονοϊού σε σχολεία και συλλόγους του δήμου.

Σύμφωνα με σημερινή, Κυριακή, ανακοίνωση του δήμου, μαθητές-μέλη αθλητικών συλλόγων βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορονοϊό, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει από σήμερα τα ξημερώματα γενική απολύμανση των σχολείων και να επεκταθούν οι προληπτικοί έλεγχοι στους εργαζόμενους του δήμου.

«Η αύξηση της εμφάνισης των κρουσμάτων Covid-19 στην πόλη της Θεσσαλονίκης, και τα κρούσματα των τελευταίων ημερών στο δήμο Νεάπολης-Συκεών, δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού» σημειώνει η ανακοίνωση του δήμου. Μάλιστα ο κ. Δανιηλίδης απευθύνει «έκκληση και παράκληση προς όλους τους δημότες και πολίτες να τηρούν κατά γράμμα τις οδηγίες ατομικής υγιεινής και προστασίας της δημόσιας υγείας», εστιάζοντας ταυτόχρονα και στην τήρηση των κανόνων καθαριότητας σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων.  

Την ίδια ώρα, τα διαδοχικά κρούσματα που εμφανίστηκαν στο δήμο Νεάπολης- Συκεών, και τα οποία κυρίως αντιστοιχούν σε μαθητές-αθλητές που βγήκαν θετικοί στο τεστ για την ασθένεια Covid-19, «βρήκαν την Πολιτική Προστασία του δήμου σε πλήρη ετοιμότητα και εγρήγορση, συντονίζοντας όλες τις απαιτούμενες και προβλεπόμενες από το υγειονομικό πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ δράσεις και παρεμβάσεις», όπως ισχυρίζεται ο δήμος.

Συγκεκριμένα, το τελευταίο διήμερο 14 μαθητές σχολείων αποδείχθηκε ότι είναι θετικοί στον κορονοϊό, μεταξύ των οποίων το ένα περιστατικό αφορά την οικογένεια εργαζόμενου στο τμήμα Εσόδων στο δήμο Νεάπολης-Συκεών, υπενθυμίζει ο δήμος.

Να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες ημέρες καταγράφηκαν δυο κρούσματα σε εργαζόμενους του τομέα Καθαριότητας, μετά από τα προληπτικά τεστ που διενεργεί ο δήμος με δημοτικούς πόρους, ένα στο 1ο Λύκειο Πεύκων (μαθητής της Β΄ Τάξης) και ένα σε τμήματα των ΚΔΑΠ (θεατρολόγος που διδάσκει στο Πολιτιστικό Κέντρο Συκεών και στο τμήμα ΚΔΑΠ Πεύκων στο 2ο δημοτικό σχολείο Πεύκων).  

«Η αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας αποτελεί μονόδρομο. Απευθύνουμε έκκληση και θερμή παράκληση προς όλους τους δημότες και συμπολίτες μας να σεβαστούμε τους κανόνες υγιεινής ώστε να παραμείνουμε όλοι ασφαλείς και υγιείς», τονίζει σε μήνυμά του ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης στην ίδια ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον ίδιο «η πανδημία του κορωνοϊού όχι μόνο χτύπησε την πόρτα του δήμου μας αλλά, με αλλεπάλληλα κρούσματα που εμφανίστηκαν, έχει περάσει το κατώφλι και συνιστά έναν σοβαρό κίνδυνο που δεν πρέπει να υποτιμήσουμε ούτε στο ελάχιστο. Ιδιαίτερα οι ευάλωτες ομάδες των συνανθρώπων μας που πρέπει και οι ίδιοι να επιδείξουν στάση ευθύνης αλλά και όλοι οι υπόλοιποι για να προστατεύσουμε και τους εαυτούς μας και τα αγαπημένα μας πρόσωπα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Τα κρούσματα που εμφανίστηκαν στον δήμο μας στη συντριπτική τους πλειοψηφία αντιστοιχούν σε νέους και παιδιά, γεγονός που υποχρεώνει τους πάντες να συνειδητοποιήσουμε ότι ο κορωνοϊός Covid-19 δεν κάνει διακρίσεις και εξαιρέσεις».  

Να σημειωθεί ότι οι μαθητές που αποτελούν τα τελευταία επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού, που διασκορπίζονται σε σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, είναι αθλητές συλλόγων ποδοσφαίρου, ΤΑΕ KWO DO και Judo, οι οποίοι προπονούνται σε δημοτικό χώρο-Γυμναστήριο που τους παραχώρησε ο δήμος, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα, αφορούν σε τμήματα του 2ου γυμνασίου Νεάπολης, του 1ου λυκείου Συκεών, του 1ου γυμνασίου Συκεών και του 10ου δημοτικού Νεάπολης, τα οποία τμήματα έχουν κλείσει άμεσα, ενώ στα σχολικά συγκροτήματα έχει γίνει γενική απολύμανση σε όλους τους χώρους των σχολικών συγκροτημάτων, όπως επίσης και στο γυμναστήριο της Νεάπολης.  

Εξάλλου, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο Πολιτικής Προστασίας με τη συμμετοχή και του αντιδημάρχου Οικονομικών, Δημήτρη Ζιγκερίδη, αποφασίστηκε η άμεση επαναληπτική απολύμανση των κτηριακών συγκροτημάτων, του γυμναστηρίου, αλλά και του κτηρίου του δημαρχείου στις Συκιές, ενώ ταυτόχρονα, διευρύνεται η διενέργεια των προληπτικών τεστ διάγνωσης, ισχυρίζεται ο δήμος.

Ήδη από σήμερα το πρωί συνεργεία απολύμανσης «σάρωσαν» όλα τα επίμαχα σχολικά κτήρια, με τους προέδρους των δημοτικών σχολικών επιτροπών να συντονίζουν και να παρακολουθούν την υλοποίηση του προγράμματος. Αύριο, Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020, από πολύ νωρίς το πρωί, πριν την έναρξη του ωραρίου εργασίας, πλήρης απολύμανση θα γίνει στο δημαρχείο στις Συκιές, ενώ παράλληλα σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα προληπτικά τεστ διάγνωσης του κορονοϊού , συνεχίζει ο δήμος Νεάπολης Συκεών.

Με την ολοκλήρωση των τεστ στον τομέα Καθαριότητας, σε προληπτικό έλεγχο θα υποβληθούν αύριο (Δευτέρα 19.10.2020) οι εργαζόμενοι στους τομείς των Μικροέργων, Πρασίνου και οι ηλεκτρολόγοι, και την επόμενη ημέρα, Τρίτη 20 Οκτωβρίου, όλοι οι εργαζόμενοι στο δημαρχείο και στο ΚΕΠ, για να ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι στα υπόλοιπα δημοτικά κτίρια και Υπηρεσίες, προσθέτει η ανακοίνωση της δημοτικής αρχής.

«Οι εξελίξεις δεν αφήνουν περιθώρια αδράνειας και όλοι οφείλουμε να είμαστε πρωταγωνιστές στον αγώνα προστασίας της ατομικής υγιεινής και της δημόσιας υγείας. Στην κατεύθυνση αυτή ο δήμος παραμένει ενεργά και δυναμικά παρών κάνοντας ό,τι επιβάλλεται από το υγειονομικό πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ αλλά και ακόμη περισσότερα», αναφέρουν σε κοινό μήνυμά τους οι αντιδήμαρχοι Τάσος Τσακιρίδης και Δημήτρης Ζιγκερίδης.  

Να σημειωθεί ότι η διοίκηση του δήμου αναμένει το αποτέλεσμα προληπτικού τεστ στο οποίο υποβλήθηκε εργαζόμενος στο Τμήμα Εσόδων, ο οποίος είναι πατέρας παιδιού που βγήκε θετικό στον κορονοϊό. 

Πέρα από τη θέση του εργαζομένου σε 14ήμερο περιορισμό, από το αποτέλεσμα του ελέγχου θα εξαρτηθεί η απόφαση της δημοτικής αρχής για το εάν θα «κλείσει» για τους πολίτες η επίμαχηυπηρεσία, κάτι που αναμένεται να αποσαφηνιστεί αύριο Δευτέρα, ανακοινώνοντας και τα σχετικά τηλέφωνα για τον προγραμματισμό της επίσκεψης των πολιτών κατόπιν ραντεβού.  

Επισήμανση για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Σχετικά με την ενίσχυση του γενικού περιβάλλοντος της δημόσιας υγείας, ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης εστιάζει και στο θέμα της διαχείρισης και αποκομιδής των απορριμμάτων, καλώντας τους πολίτες να τηρήσουν βασικούς κανόνες καθαριότητας. «Η εμφάνιση κρουσμάτων σε εργαζόμενους στον τομέα καθαριότητας του δήμου μας είναι επόμενο να αποδυναμώσει σχετικά την επιχειρησιακή δυνατότητα της Υπηρεσίας, και σε συνδυασμό με την εξάπλωση της πανδημίας, επαναφέρει στην πρώτη γραμμή την ευθύνη όλων μας για την προστασία της δημόσιας υγείας. Έτσι, απευθύνω έκκληση και θερμή παράκληση να σεβαστούμε και να τηρήσουμε όλοι κάποιους βασικούς κανόνες στην ασφαλή διαχείριση των απορριμμάτων, διευκολύνοντας ταυτόχρονα και το έργο των εργαζομένων στον ευαίσθητο αυτόν τομέα για μεγαλύτερη και καλύτερη αποτελεσματικότητα στην επιτυχία του στόχου μας», υπογραμμίζει στο μήνυμά του ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης. Όπως αναφέρει, για «όσο ακόμη χρειαστεί, καλούμε τους πάντες» να:

1. Κλείνουμε καλά τις σακούλες απορριμμάτων και να τις οδηγούμε στους κάδους τις βραδινές ώρες, ώστε με τη νυχτερινή αποκομιδή τους από τα συνεργεία καθαριότητας οι κάδοι να παραμένουν καθαροί χωρίς διασταλάζοντα υγρά και οσμές,  

2. Τοποθετούμε τις σακούλες απορριμμάτων μέσα στους κάδους, και ποτέ έξω από αυτούς. Στην περίπτωση που είναι γεμάτοι, αναζητούμε άλλον διπλανό ή γειτονικό κάδο, ή κρατούμε τη σακούλα στο σπίτι μας για μια μέρα, έτσι ώστε να αποφύγουμε τα οικιακά απορρίμματα να αποτελέσουν «πειρασμό» για αδέσποτα ζώα, και να μετατραπεί ο χώρος πέριξ του κάδου σε εστία μικροβίων,  

3. Τα υλικά που χρησιμοποιούμε για την ατομική μας υγιεινή (γάντια, μάσκες, κ.λπ.) μετά τη χρήση τους τα οδηγούμε στη σακούλα απορριμμάτων και όχι στην ανακύκλωση,  

4. Για την ασφάλειά μας, χρησιμοποιούμε γάντια για το κλείσιμο της σακούλας απορριμμάτων, όπως, επίσης, με γάντια τις μεταφέρουμε στον κάδο χρησιμοποιώντας το πεντάλ, τα οποία, επιστρέφοντας στην κατοικία μας, τα πετάμε στη σακούλα απορριμμάτων,  

5. Να μη βγάζουμε ογκώδη και μπάζα στους κάδους,  

6. Να μην βγάζουμε κλαδιά στους δρόμους και μπροστά στις κατοικίες μας, παρά μόνο σε έκτακτη ανάγκη, κι εφόσον έχει προηγηθεί επικοινωνία με την αρμόδια Υπηρεσία Καθαριότητας του δήμου μας (Τηλ.: 2310.625500) για τον προγραμματισμό της παραλαβής τους, ή και για προβλήματα στους κάδους.  

«Υιοθετώντας και υλοποιώντας τις απλές αυτές συμπεριφορές, συμβάλλουμε αποφασιστικά και αποτελεσματικά στην προστασία της δημόσιας υγείας, προστατεύοντας ταυτόχρονα τους εργαζόμενους στους τομείς της καθαριότητας» υπογραμμίζει ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Περιβάλλοντος Αντώνης Σαουλίδης.

makthes.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here